Praca dla polskiej i niemieckiej firmy

• Autor wątku Autor wątku DominikaS111
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DominikaS111

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Cześć,

Mam kłopot z rozliczeniem PIT mojego męża.
W 2020 pracował do lata w polskiej firmie i dostał PIT11. Tu wszystko mam jasne.

W drugiej połowie 2020 pracował też dla niemieckiej firmy z siedzibą w Dussledorf. Otrzymał od nich "kartę podatkową" zawierającą rozbicie pensji na składniki (brutto, zus pracownika, kupy, zaliczkę na podatek dochodowy, składkę zrowotną i ulgę podatkową - wszystko wg polskich stawek) i raporty IMIR polskiego zusu potwierdzające składki dla polskiego zus w poszczegolnych miesiącach.

Pytanie brzmi: jak mam to rozliczyć.
Doczytałam ze pit 36 a nie 37. PIT11 jasny. Dochody zagraniczne w powyższym przypadku jako co? Pozostałe źródła skoro wszystkie polskie składniki są policzone ? Co ze składkami zdrowotnymi / społecznymi? Mam je odliczyć jak w przypadku polskiego pracodawcy ?

Podpowie ktoś cos?

Z góry dziekuje,
Dominika

DominikaS111 napisał:
W 2020 pracował do lata w polskiej firmie i dostał PIT11. Tu wszystko mam jasne.

czy ten PIT-11 jest także za pracę z DE, jest może w nim
w poz. 32 Dochód zwolniony...?

czy ten pracodawca delegował może męża do pracy w DE,
i mąż otrzymał dodatkowe wyjaśnienie do PIT-11 o sposobie
rozliczenia tego pit-u

czy jest to może prywatna praca najemna w DE,
jeśli tak - czy otrzymał Lohnsteuerkarte/Lohnsteuerbescheinigung..

proszę o precyzyjne odpowiedzi..

juhas56 napisał:
czy ten PIT-11 jest także za pracę z DE, jest może w nim
w poz. 32 Dochód zwolniony...? NIE PIT11 OD INNEJ , POLSKIEJ FIRMY.

czy ten pracodawca delegował może męża do pracy w DE,
i mąż otrzymał dodatkowe wyjaśnienie do PIT-11 o sposobie
rozliczenia tego pit-u ; NIE - UMOWA JEST JAKO KIEROWCA - JEŻDZIŁ GŁÓWNIE PO EUROPIE ZACHODNIEJ ; NIE OTRZYMAŁ ŻADNYCH WYJAŚNIEŃ - ODESŁANO GO DO SWOJEGO US

czy jest to może prywatna praca najemna w DE,
jeśli tak - czy otrzymał Lohnsteuerkarte/Lohnsteuerbescheinigung.. NIC NIE OTRZYMAŁ, FIRMA POWIEDZIAŁA ŻE KOMPLET ŚWIADCZEŃ JEST W PL

proszę o precyzyjne odpowiedzi..

....

Jeżeli w żadnym PIt-11 nie ma w poz. 32 Dochód zwolniony
rozliczasz jako dochody uzyskane w PL.
Rozliczenie na PIT-37.

Ale piszesz...
DominikaS111 napisał:
W drugiej połowie 2020 pracował też dla niemieckiej firmy z siedzibą w Dussledorf. Otrzymał od nich "kartę podatkową"

jaka nazwa tej karty podatkowej.....
DominikaS111 napisał:
Otrzymał od nich "kartę podatkową"

Od nich tzn. od kogo...

Więc jeżeli jednak wszystkie dochody są ujęte na tych PIT-11, to jak wyżej PIT-37.

Jeżeli są wykazane jako zagraniczne /poz.32 w PIT-11/, rozliczenie na PIT-36, PIT/ZG.

Powrót