Praca dyplomowa a prawa autorskie + licencja

• Autor wątku Autor wątku skgr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

skgr

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

fakty są następujące:

- obroniłem pracę dyplomową z zakresu nowych technologii w procesach produkcji elektroniki
- doczytałem, że uczelnia ma pierwszeństwo w publikacji mojego dzieła przez 6 miesięcy od obrony.
- ja chciałbym jednak na podstawie mojej pracy dyplomowej stworzyć profesjonalny, multimedialny poradnik dla elektroników - serwisantów

a pytania takie:

- czy mam prawo przed upływem tych 6 miesięcy stworzyć taki poradnik bazujący na materiałach, zdjęciach a przede wszystkim badaniach i opublikować go, nie naruszając praw uczelni? (Oczywiście forma poradnika będzie daleko odbiegała od formy pracy dyplomowej a jedynie wykorzystam dane i zdjęcia, które robiłem własnoręcznie).
- czy mam prawo do sprzedawania takiego poradnika na płytkach CD bez prowadzenia dzałalności gospodarczej?
- czy mam prawo sprzedać taki poradnik wydawnictwu czasopisma o tematyce elektronicznej aby go wykorzystała?
- czy powinienem razem z krążkiem CD sprzedawać licencję na wykorzystywanie poradnika do własnych celów?

Masz prawo do takiego wykorzystania swojej pracy, bo to już jest inne pole eksploatacji. Uczelnia może jedynie opublikować (choć tu jest możliwość i drukiem i Internecie np.). Takie opracowanie jak chcesz zrobić do praw uczelni już nie należy.

Jednorazowa sprzedaż oczywiście jest możliwa np. na podstawie umowy kupna-sprzedaży czy nawet umowy o dzieło. Sprzedaż wielokrotna i powtarzająca się wymaga już jakiejś formy działalności. Wydawnictwu - jak wyżej.

Dołączanie licencji nie jest konieczne, bo wiele praw zostało już zapisanych w samej ustawie o prawie autorskim: art. 23-35. Nie mniej jednak jeśli chciałbyś udzielić użytkownikowi szerszy wachlarz praw, to taka licencja byłaby konieczna.

Powrót