Praca dyplomowa i książka

• Autor wątku Autor wątku zloty4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zloty4

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam
Napisałem i obroniłem pracę magisterską w 2015 r. Moim promotorem był Pan X. Dzisiaj kupiłem jego książkę (wydanie 2016r), którą promotor X sprzedaje i czerpie z tego korzyści majątkowe. W niniejszej książce są wykorzystane fragmenty, wzory, rysunki oraz wyniki obliczeń z mojej pracy magisterskiej. Niektóre wzory nie istnieją w żadnej literaturze, gdyż są mojego autorstwa, podobnie jak rysunki. Dodatkowo podpisy pod rysunkami są identyczne jak w mojej pracy dyplomowej. Czy promotor bez mojej zgody może wykorzystywać w tak prymitywny sposób treści z mojej pracy dyplomowej bez podania źródła, z którego korzystał?
Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.

Nie może, a jeśli Twoja praca nie została rozpowszechniona to nawet nie może powoływać się na prawo cytatu.

Dziękuję serdecznie za szybką odpowiedź. Jeżeli mógłbym wiedzieć, które paragrafy zostały naruszone w niniejszej sytuacji i jakie konsekwencje mógłby ponieść promotor gdybym założył sprawę? Pozdrawiam.

Art. 16. oraz Art. 17. Prawa autorskiego. Roszczenia cywilne z tytułu naruszenia praw autorskich określają: Art. 78., Art. 79. PA. Odpowiedzialność karna - Art. 115., Art. 116. PA.

Powrót