praca jak ?co?

• Autor wątku Autor wątku kamila88k
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamila88k

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzien dobry. Zaczne od tego ze jestem w trakcie poszukiwania pracy. Dodam ze nie pobieram zadnych zasilkow,maz pracuje. Jedno dziecko w szkole drugie wlasnie zaczelo chodzic do przedszkola... przyszla pora abym po odchowaniu moich malenstw w koncu zaczela pracowac...i teraz pytanie od czego zaczac...mnostwo ofert przegladam na niemieckich stronach ale tam zazwyczaj sa oferty przez agencje. Potrzebuja vermittlungsgutschein a ja nie wiem jak i skad go wziac? czy moge zameldowac sie do arbeits agentur jako osoba nie pobierajaca zadnych zasilkow i ktora nie chce zasilkow? jak to jest ? Bardzo prosze o odpowiedz...Pozdrawiam

Zameldowac sie w AfA może Pani jako osoba poszukująca pracy. Nie jest prawda, ze każda agencja potrzebuje Vermittlungsgutschein. Niektóre owszem. Taki dokument otrzymuje osoba zarejestrowana jako bezrobotna. A wtedy AfA pokrywa przyszłemu pracodawcy pewną sumę kosztów za Pani zatrudnienie i pod pewnymi warunkami. Nie jestem pewna, ale taki dokument może uzyskać jedynie osoba z prawem do zasiłku.
Samo zameldowanie się jako poszukująca pracy nic Pani nie daje, bo od AfA i tak nie otrzyma Pani żadnej oferty. Pracę musi sobie Pani sama znaleźć.

Dziękuję za odpowiedź:) każdy mailowo odpisywał mi ze potrzebują vermittlungsgutchein ale teraz już wiem że tak łatwo nie będzie...

kamila88k napisał:
Dziękuję za odpowiedź:) każdy mailowo odpisywał mi ze potrzebują vermittlungsgutchein ale teraz już wiem że tak łatwo nie będzie...
Niech Pani szuka ofert pracy na stronie AfA. Tam przeważnie pracodawcy nie poszukują ludzi z tym dokumentem.Albo bezpośrednio w Niemieckich firmach lub z ogłoszeń w gazetach. Pośredników najlepiej omijać szerokim łukiem.

Powrót