praca konkursowa

• Autor wątku Autor wątku 14091991
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

14091991

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Hej wszystkim!

Jakiś czas temu wzięłam udział w konkursie literackim, w którym udało mi się zdobyć wyróżnienie. W regulaminie jest zapis o nieodpłatnym przekazaniu praw autorskich organizatorom konkursu, w celach wydania ewentualnego utworu w zbiorze opowiadań itp.

Pytanie moje jednak brzmi następująco. Czy ja, jako twórca tego opowiadania, mogę wykorzystać swoją pracę gdzieś dalej. Tzn. mam na myśli np. naniesienie poprawek do wyróżnionej pracy, i przesłanie jej np. do wydawcy bądź czasopisma w takiej formie jaką uznam za stosowną. Jak twórca, pomimo tego, że była to praca konkursowa, dalej mogę nad tym opowiadaniem pracować i w ulepszonej wersji wykorzystać ją gdzieś dalej, czy nie powinnam? Już pomińmy kwestie czy coś takiego jest mile widziane, chodzi mi o kwestie prawne.

Wybaczcie jeśli moje pytanie jest niezbyt, ale raczkuję w tym świecie jeśli chodzi o swoją twórczość, a chciałabym znać swoje prawa.

Będę wdzięczna za odp :)

Pozdr.
A.

14091991 napisał:
... W regulaminie jest zapis o nieodpłatnym przekazaniu praw autorskich organizatorom konkursu, ...
Pisaliśmy o tym wielokrotnie, regulaminem nie można nabyć praw autorskich majątkowych, taki zapis nie wywołuje żadnych skutków prawnych.
Zatem prawa autorskie majątkowe pozostają one przy Tobie i swoim utworem możesz swobodnie dysponować.

Dziękuję za szybką odpowiedź :)

Ok, czyli jak w takim razie traktować zapis o następującej treści:

Zgłoszenie pracy na konkurs jest równoznaczne z nieodpłatnym przekazaniem majątkowych praw autorskich na rzecz organizatora w wyniku czego organizator uzyskuje prawo do publikacji w formie papierowej.... (itd.)

Mam rozumieć, że co, to jakaś forma zabezpieczająca dla organizatora taka formułka czy zwykle lanie wody, które nie ma żadnej mocy prawnej tak jak wspomniałeś? Skoro tak, to po co o tym wspominać?

A.

14091991 napisał:
... Zgłoszenie pracy na konkurs jest równoznaczne z nieodpłatnym przekazaniem majątkowych praw autorskich na rzecz organizatora w wyniku czego organizator uzyskuje prawo do publikacji w formie papierowej....
Ja napisałem wyżej, jest nieskuteczna, nie wywołuje żadnych skutków prawnych.

14091991 napisał:
... to po co o tym wspominać?
Papier wszytko przyjmie, tylko świadomość swoich praw uchroni przed głupotą innych.

Ok, super, i dlatego właśnie o to pytam, żeby być świadomym swoich praw, bo od początku ten zapis wydawał mi się być tym o czym piszesz. Dziękuję!

Ostatnie pytanie z mojej strony. Sam zapis mocy prawnej nie ma. A co z podpisanym przez uczestnika oświadczeniem o zapoznaniu się z regulaminem i akceptacji jego treści. Czy to coś zmienia?

Art. 58. § 3. Kodeksu cywilnego.

Co do zasady przeniesienie praw autorskich majątkowych wymaga formy pisemnej zawierającej wszystkie ustalenia wymagane Prawem autorskim pod rygorem nieważności.

Ostatnia edycja:
Czy dobrze rozumiem, że wymagałoby to sporządzenia osobnej umowy, a wspomniane przeze mnie podpisanie akceptacji regulaminu ma się do tego wszystkiego nijak?

14091991 napisał:
... a wspomniane przeze mnie podpisanie akceptacji regulaminu ma się do tego wszystkiego nijak?
Jak we wskazanym powyżej przepisie prawnym.

Powrót