praca magisterka

• Autor wątku Autor wątku piekny
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piekny

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Hej, potrzebuje rady odnosnie takiej sprawy: chcialbym napisac prace magisterska(program komputerowy), ktorą potem chcichalbym sprzedawac w formie licencji. Np. napisalem program antywirusowy i teraz mam firme i chcialbym sprzedawac licencje na program, ktory powstal jako praca magisterska. pytanie moje brzmi: 1. czy jest to mozliwe, aby sprzedawac licencje na takie cos, 2. kto ma 100% praw do pracy - ja, uczelnia czy promotor? z gory dzieki za odpowiedz

Hm... praca magisterska jako program... Nie miałem jeszcze takiego przypadku. W jakim zakresie wkład w samą pracę ma promotor? Teraz będzie trzeba ustalić czy działalność jego będzie twócza... Ogólnie jest tak, że prawa do pracy magisterskiej ma student, w niektórych przypadkach traktuję się promotora jako współautora, jeśli jego wkład w pracę nie ogranicza się tylko do korekt, kontroli, wskazaniu dalszej drogi... (a tak powinno być zawsze).
Pozostaje jeszcze art. 15a prawa autorskiego, gdzie uczelnia ma pierwszeństwo w opublikowaniu (właśnie pojawia się tu publikacji a nie rozpowszechniania - porównaj te czynności na podstawie art. 6 p.a.). Bo np publikacji nie podlega internet, w internecie można coś rozpwoszechniać, co jest pojęciem szerszym niż publikacja.

hej,

wg mnie tekst pracy czy program, prawa autorskie naleza do autora. Nalezaloby pewnie odczekac owe pol roku, zeby uczelnia juz nie miala zadnych praw i tyle.

a co do publikacji i rozpowszechniania to nie wiem czy sie z toba zgodze.
jest stronka:
eprace.edu.pl
ktora mowi o sobie ze "publikuje" prace w internecie, nawet powoluje sie tu:
Portal Wiedzy - ePrace, prace magisterskie, prace licencjackie, prace dyplomowe
na ten art. 15a.
i wg mnie maja racje, publikuja... w internecie

Recarep

Niedawno się obroniłem, chcę opublikować (w internecie, za darmo) moją pracę magisterską, rozumiem, że nie jest to zgodne z ustawą o prawach autorskich.

Kod:
Art. 15a. (14) Uczelni w rozumieniu przepisów o szkolnictwie wyższym przysługuje pierwszeństwo w opublikowaniu pracy dyplomowej studenta. Jeżeli uczelnia nie opublikowała pracy dyplomowej w ciągu 6 miesięcy od jej obrony, student, który ją przygotował, może ją opublikować, chyba że praca dyplomowa jest częścią utworu zbiorowego.

Moje pytanie to: czy coś mi za to grozi? Jeżeli tak to co?

Nie wiem czy to coś zmienia, ale do mojej pracy mgr musiałem dołączyć poniższe zaświadczenie

[size=-1]
Ja, niżej podpisany Imię Nazwisko student Wydziału Fizyki Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu oświadczam, że przedkładaną pracę magisterską pt. „Optymalizacja kampanii linków płatnych w systemie AdWords jako efektywne narzędzie w reklamie kontekstowej” napisałem samodzielnie. Oznacza to, że przy pisaniu pracy, poza niezbędnymi konsultacjami, nie korzystałem z pomocy innych osób, a w szczególności nie zlecałem opracowania rozprawy lub jej istotnych części innym osobom, ani nie odpisywałem tej rozprawy lub jej istotnych części od innych osób.

Oświadczam również, że egzemplarz pracy dyplomowej w formie wydruku jest zgodny z egzemplarzem pracy dyplomowej w formie elektronicznej. Równocześnie wyrażam zgodę na to, że gdyby powyższe oświadczenie okazało się nieprawdziwe, decyzja o wydaniu mi dyplomu zostanie cofnięta.
[/size]

Ostatnia edycja:
Witaj,

to oświadczenie to z jednej strony pańskie oświadczenie o autorstwie pracy, a z drugiej zabezpieczenie się uczelni na wypadek, gdyby okazało się, że praca jest plagiatem lub w jej pisaniu uczestniczyły inne osoby (czyli de facto współautorzy), albowiem, podobnież, różnie to ostatnimi czasy bywało wśród braci żakowskiej... ;)
Moje pytanie to: czy coś mi za to grozi? Jeżeli tak to co?
jak to co grozi - odpowiedzialność... ;) ale poważniej, Art.78. ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z 1994 roku mówi o odpowiedzialności za naruszenia osobistego prawa autorskiego - a tu byłoby właśnie tego typu naruszenie. Tego typu, bo w ogólności osobiste, niezbywalne prawa autorskie do pracy masz Ty (Art.16. upaipp) , poza jedynie aspektem pierwszeństwa w opublikowaniu, które to przyznane jest ustawowo uczelni.

Powrót