Praca na cele społeczne.

• Autor wątku Autor wątku brainsbeer
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

brainsbeer

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam. Dostałem kare w postaci pracy na cele społeczne. Dobrowolnie poddałem się karze, bez żadnej rozprawy sądowej. Za kilka dni jest posiedzenie Sądu, aby zatwierdzić karę, jaką wymierzyła prokuratura.
W związku z tym mam pytanie. Czy ja na tym posiedzeniu sądu mogę zaproponować miejsce (fundacje), w której chciałbym wykonywac ową prace? I jakie mam szanse, że sędzia sę zgodzi? Czy zwiększe swoje szanse jeśli owa fundacja da mi pismo, że szuka właśnie wolontariusza itp. Dodam, że fundacja ma uprawnienia do tego, aby odpracowywać tam swoją karę.

Dodam jeszcze, że nie mam ukończonych 18lat.

Z góry dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam.

Myślę, że może Pan tak zrobić, a czy sąd uwzgledni-trudno powiedzieć.

Na tym posiedzeniu sąd nie wskaże miejsca wykonywania.
Po uprawomocnieniu się wyroku własciwy sąd wykonawczy określi je na odrębnym posiedzeniu.

Formalistycznie podchodząc do tematu MMPM ma rację, ale widywałem już wyroki, w których Sąd od razu wskazywał miejsce wykonywania karu ograniczenia wolności. Możesz więc złożyć swoją propozycję, albo Sąd ją uwzględni i wszyscy oszczędzą trochę czasu i papierkowej roboty, albo nie (a wtedy będzie jak napisał MMPM). Tak czy owak nic nie stoi na przeszkodzie by spróbować. Nie ma zakazu złożenia wniosku o którym piszesz.

Zastosowanie ma tutaj art 56 par 2 kkw - "jeżeli w wyroku nie wskazano rodzaju lub miejsca pracy albo zachodzi potrzeba zmiany tego rozstrzygnięcia, sąd wykonujący orzeczenie określa je przy kierowaniu do wykonania orzeczenia, uwzględniając w miare mozliwości prośbę skazanego..."

Oka, rozumiem. Dziękuje za odpowiedz. Pozdrawiam :)

Nie zakładam nowego watku podłącze sie pod pytanie. Dostałem wyrok nakazowy w postaci 6 misiecy pracy na cele społeczne po 25 godzin miesiecznie. Do tego zapłata a zniszczoną szybe 1000zł oraz 444zł tytułem zwrotu kosztów. Rozumiem że to jest wyrok nie prawo mocny i dopiero będzie posiedzenie w tej sprawie? Czy sędzie może zmienić wyrok? I jak mogę się starać żeby zamienić te prace społeczne np. na grzywnę? Nie widze możliwości pogodzenia pracy, studiów, kursu języka obcego z faktem prac na cele społeczne. Czy wniesienie sprzeciwo do wyroku nakazowego może coś zmienić czy może mogę coś wskurać innym sposobem?

mERL napisał:
Rozumiem że to jest wyrok nie prawo mocny i dopiero będzie posiedzenie w tej sprawie?

Wyrok prawdopodobnie rzeczywiście jest jeszcze nieprawomocny. Ale posiedzenie Sądu w tej sprawie już się odbyło (było niejawne i na nim wydano ów wyrok nakazowy).

Czy sędzie może zmienić wyrok? I jak mogę się starać żeby zamienić te prace społeczne np. na grzywnę?

Każda ze stron ma prawo złożyć sprzeciw od tego wyroku w terminie 7 dni od daty doręczenia wyroku. Złożenie sprzeciwu w terminie spowoduje że wyrok nakazowy utraci moc, a sprawa trafi na rozprawę.

Jeśli żadna ze stron nie złoży sprzeciwu wyrok się uprawomocni i będzie podlegał wykonaniu.

Jeszcze jedno pytanie na jakiej podstawie mogę wnieść taki sprzeciw. Nie zgłaszam żadnych nowych dowodów ani nic z tych rzeczy a jedynie chcę zmiany wyroku.

Może ktoś posiada jakiś w wzór? Link z tematu przyklejonego z wzorami jest nieprawidłowy :(

Wystarczy napisać, że wnosisz sprzeciw, wskazać jakiej sprawy (wyroku dotyczy) i się podpisać. Nawet uzasadnienie nie jest obowiązkowe.

Również nie będę zakładał nowego tematu.Mam pytanie dotyczące prac na cele społeczne otóż dostałem z sądu pismo żeby odrobić prace 40 godzin w ciągu miesiąca czasu.Byłem z tym pismem w urzędzie miasta.Pani dała mi skierowanie na badania,z tym skierowaniem kazano zgłosić mi się do lekarza medycyny pracy w celu ustalenia zdolności do wykonywania prac.Lekarz po przebadaniu stwierdził że nie nadaje się w tej chwili do wykonania tych prac ponieważ mam poważne problemy z kręgosłupem.Pani w urzędzie miała napisać pismo do sądu że nie jestem zdolny w chwili obecnej wykonać prac na cele społeczne.I w związku z tym mam pytanie co mam dalej robić czekać na jakieś pismo z sądu ?Dziękuję bardzo za odpowiedź.

Sprawdzić czy pismo do Sądu rzeczywiście poszło i doszło i czekaćna decyzję Sądu.

Powrót