praca na czarno

• Autor wątku Autor wątku lilia22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lilia22

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich. Mój chlopak przez łącznie 3lata pracował na czarno. Pracodawca zapewniał ze bedzie zarejestrowany itd. Pół roku temu ściągnął mnie do irlandii ja mam tu trudności z praca a aktualnie były pracodawca zrezygnował z usług mojego chłopaka. Co on ma w tej sytuacji zrobic?? Czy jemu cos sie należy??czy może na drodze sądowej ubiegac sie o jakiekolwiek odszkodowanie, wyrównani składek??Aktualnie tylko powiadomiony został socjal ale co dalej?? Czy ktoś miał podobny przypadek????

ale jak wyplatę dostawał ? a gdzie potwierdzenie wypłaty -payslip , w Ire nie ma obowiązku dawania kontraktu na piśmie , rownie wiążacy jest ustny , wypłaty wpływają na konto

Pytanie zasadnicze jesli juz doszło do tego , top dlaczego czekał az 3 lata ??? ( Kazdy urząd mu go zada i pod tym kątem będą go badać czy nie doszło do jakiegoś przestępstwa finsowego także z jego strony bo może wtedy było mu na rękę pracować na czarno a teraz już nie ) a jeśłi nie ma zadnego papiera ani nic ze tam pracował to jak udowodni ze tam pracował ?
Skargę można złożyć tam i opisana tam cała procedura

Rights Commissioner Service

Witam wszystkich.Ja mam podobny problem jak Lilia22 i też nie wiem co mam robić. Mój pracodawca też zapewniał mnie że zostanę zarejestrowana,ale byłam sprawdzić to w Tax-ie i okazało się,że nie mam odprowadzanych składek.
P60 dostałam i okazało się że płaci mi tylko składki PRSI ale nigdy nie dostałam payslipa. Nie wiem czy on może tak robić i czy jeśli odejdę z pracy to będzie mi się coś należało?

Jesli otrzymałaś P60 ( Rozliczenie z Revenue ) to jakim cudem pracowałaś na czarno ?
Na pytanie " coś należało " co masz dokładnie na mysłi ?????

Dokładnie tak j.w. pracodawca odprowadzał składki PRSI to nie pracowałaś na czarno.A podatku mógł nie płacić ponieważ zarabiałaś za mało aby powstał obowiązek potrącenia podatku(podatek - tax credit=0 )i na żadne zwroty podatku od Revenue nie ma co liczyć.A czy cos bedzie się należało to zależy od ilości składek i sposobu rozwiązania umowy o prace.

Dziękuję za odpowiedzi.
Bardzo mi pomogliście,bo ja myślałam że powinien opłacać mi również Tax.

Wystarczy wypełnić i wysłać formularz rejestracyjny w sysytemie PAYE Anytime https://www.revenue.ie/selfservice/enterRegistrationDetails.faces i jeśli od danej osoby, pod danym numerem PPS nie są odprowadzane składki od pracodawcy, to proces rejestracji się nie powiedzie. Na wskazany adres email w formularzu przyjdzie odpowiedź z dalszym instruktażem, CO ROBIĆ ?

....ewentualnie link aktywacyjny konto :)

Dzięki takiemu rozwiązaniu można łatwo odliczać własne podatki, zwroty podatków, generować roczne wyciągi.

P60 oznacza, że dana osoba jest zatrudniona i są od niej odprowadzane składki.
Brak payslipa to nic groźnego, chociaż jego brak potrafi utrudnić pracownikowi załatwienie drobnych, formalnych spraw. Duże firmy stać na drukowanie payslipów, a małych prywaciarzy nie - tym bardziej, że druki formularzy payslip i oprogramowanie kosztuje.

Witam, payslipy nie sa potrzebne w takim przypadku.
Prosze sie skontaktowac z Tax office i poprosic o balancig statement. Rowniez prosze wyslac zwykly list do welfare i poprosic o record zaplaconych skladek.
Jak przyjda potwierdzenia z urzedow - prosze sie odniesc do tych pism uzasadniajac, ze sie pracowalo w tym okresie, skladki/podatki byly 'deducted' z 'wages'.
Do tego dolacz - P60 lub P45 + dane bylego pracodawcy.
W Irlandii pracodawca musi placic podatki za pracownika (poza nielicznymi wyjatkami regulowanymi w ustawie), inaczej to jest przestepstwo.
Z PRSI (Welfare) jest troche lagodniejsza sprawa - ale urzad tez jezeli sie dowie, ze szef pobieral z wyplaty skladki a nie odprowadzal do welfare - to bedzie miec problem.
Jeszcze pytanie dlaczego tak pozno sie zglaszasz z pytaniem do urzedow.
Nie mozesz powiedziec ze wiedziales o tym, ze pracodawaca nie placi skladek. No bo takiego petenta potraktuja niepowaznie.

Ostatnia edycja:
Powrót