Praca na etacie przez część roku a później dg na ryczałcie

• Autor wątku Autor wątku naklej
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

naklej

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam,
Mam pytanie w dość nietypowej sprawie. Do końca lutego jestem zatrudniony na etacie, a z dniem 1 marca rozpoczynam własną działalność gospodarczą na ryczałcie. W kwietniu dodatkowo spodziewam się przelewu nagrody rocznej od aktualnego pracodawcy. Jak to się ma do PIT-2 i kwoty wolnej od podatku? Wiem, że będę musiał złożyć dwie deklaracje PIT w przyszłym roku, ale nie jestem pewien, czy mogę odliczyć kwotę wolna od podatku dla umowy o pracę trwającej tylko przez część roku (no i jeszcze ta nagroda roczna po ustaniu zatrudnienia)?

Z góry dziękuję za pomoc.

Nagroda roczna+praca na etacie - podatek wg skali, pracodawca lub były pracodawca pobierze podatek i otrzymasz PIT-11 na podstawie którego po zakończeniu roku sporządzisz PIT-37. Tu będzie zastosowana kwota wolna ponieważ opodatkowanie wg skali.
Działalność opodatkowana ryczałtem - sam obliczasz i wpłacasz podatek do US, po zakończeniu roku PIT-28. Tu nie ma kwoty wolnej ponieważ opodatkowanie ryczałtem.
Dopytam: działalności nie będziesz świadczył na rzecz byłego pracodawcy?

Witam i pięknie dziękuję za odpowiedź. Co do Twojego pytania to nie będę świadczył usług na rzecz byłego pracodawcy - wiem, że nie mogę na ryczałcie :)

Jeśli mogę to dopytam jeszcze o jedną rzecz. Jak już wspomniałem, na UOP będę zatrudniony tylko przez 2 miesiące w 2022 roku. Czy w związku z tym w rozliczeniu rocznym 2022/23 będzie mi przysługiwała kwota wolna w wysokości 2/12 czy cała? Rozumiem, że wysokość zarobków na ryczałcie nie ma żadnego wpływu na kwotę wolną z UOP?

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Powrót