P
pejottt
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 4
Witam wszystkich forumowiczów
Jest to mój pierwszy post więc mam nadzieje że będzie wszystko ok.
Obecnie pracuje za granicą dokładnie w Wielkiej Brytanii w ogromnym magazynie wielkiej sieci sklepów spożywczo-przemysłowowych "dla ciebie,dla rodziny"
gdzie jestem operatorem wózka widłowego lub pikerem ,czyli zbieraczem towaru do koszy które są wysyłane do sklepów,pracuje oczywiście na kontrakcie w którym mam uwzględnioną stawke godzinową, więc jest to praca tzw. na godzinę, tak myślę,magazyn ma kilka lat, przy czym na początku praca odbywała się bez rzadnych nerwów i stresu, lecz gdy fala emigrantów z wielu krajów UE zalała UK władze firmy wprowadziły skomputeryzowany system rozliczania pracowników z wykonywanej pracy, np
racując jako kierowca wózka zabieram paletę towaru z miejsca wyładowywania z tirów i mam ją zawieść na odpowiedni regał magazynowy w odpowiedniej alei magazynu i mam na to powiedzmy(niewiadomo z kąd?) 3 min 25 sek, jeśli zrobie to w 3,25s mam z zadania równo 100% normy,jeżeli w 2,50s to 140% jeśli w 5min to ok 65%,dodam, ze ten czas się nie zatrzymuje kiedy chcem wyjśc np. do toalety, takich zadań mam przez 8h pracy ok 100 z czego system komputerowy wylicza średnią norme, która często jest poniżej wymaganych 100%, gdy się to powtarza kilkakrotnie mam rozmowe z kierownikiem "Dlaczego nie wykonuję swojej przy zgonie z normą?"po czym mogę być ukarany 1 ostrzezeniem, po 4 stwierdzają,że mogą mnie zwolnić (umowa na czas nieokreślny) , i tu nasówa mi się pytanie,
czy to nie jest praca na AKORD???
dalej chciałbym wyjaśnić,żę wyrobienie tej wyimaginowanej normy często jest niemożliwe z powodów technicznych np:
-stanu technicznego wózków, jeden jedzie 14km/h drugi 10km/h, ok 1/3 wolniej
-korków w alejkach (wózków widłowych jest ok 60,małych dla pikerów może 150 i 20 z nich moze się spodkać i zablokować nawzajem)
,więc wszystkie zarzuty są bezzasadne.
Sumująć:
Czy pracodawca może zerwać umowę ze stawką godzinową z pracownikiem z powodu nie wyrabia wymyślonej prze niego samego normy?
Jest to mój pierwszy post więc mam nadzieje że będzie wszystko ok.
Obecnie pracuje za granicą dokładnie w Wielkiej Brytanii w ogromnym magazynie wielkiej sieci sklepów spożywczo-przemysłowowych "dla ciebie,dla rodziny"
czy to nie jest praca na AKORD???
dalej chciałbym wyjaśnić,żę wyrobienie tej wyimaginowanej normy często jest niemożliwe z powodów technicznych np:
-stanu technicznego wózków, jeden jedzie 14km/h drugi 10km/h, ok 1/3 wolniej
-korków w alejkach (wózków widłowych jest ok 60,małych dla pikerów może 150 i 20 z nich moze się spodkać i zablokować nawzajem)
,więc wszystkie zarzuty są bezzasadne.
Sumująć:
Czy pracodawca może zerwać umowę ze stawką godzinową z pracownikiem z powodu nie wyrabia wymyślonej prze niego samego normy?