praca na nielegalnym oprogramowaniu

• Autor wątku Autor wątku fville
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fville

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam

Pracuje w agencji interaktywnej. Mój szef chce oszczędzić jak może i nie mamy oryginalnego oprogramowania. Szef wydaje polecenia typu ściągnijcie sobie adobe ilustrator i zainstalujcie (ściągnijcie czyli chodzi o pirata) - nie mamy przygotowanych stanowisk pracy, sami mamy znaleźć pirata i zainstalować...
Czy jako pracownik mogę mieć konsekwencje za używanie takiego oprogramowania? Komputer nie jest mój ale to ja zainstalowałem... szef w momencie kontroli może powiedzieć że o niczym nie wiedział.
Gdzie można zgłaszać takie przypadki? I czy takie zgłoszenie nie będzie strzałem w kolano?

Czy podpisałeś oświadczenie, że odpowiadasz za oprogramowanie na komputerze?

A co do strzału w kolano... Po takim donosie spodziewaj się końca współpracy...

Z kodeksu karnego w tym przypadku odpowiedzialność ponieść może jedynie pracodawca.
Jak doniesiesz, to nie będziesz miał na czym pracować, bo policja zarekwiruje komputery i wszystkie nośniki ;)

jak nie ja to pewnie doniesie ktoś inny, dużo osób odchodzi z firmy.
Fakt... kiedyś w innej pracy podpisywałem oświadczenie o zainstalowanym oprogramowaniu.
Tutaj czegoś takiego nie było, obawiam się tylko sytuacji w której kontrola się pojawi (nie wiem czy jest ona zapowiedziana czy nie) a mój szef powie "ja nic o tym nie wiem co tam jest zainstalowane" - w takiej sytuacji moje słowo przeciwko jego słowu :/

Tak, jak napisałem, sprawa karna Ci tutaj nie grozi.
U nas i tak interpretacja Art. 278. § 2. KK jest mocno naciągnięta. Wątpię by jakiś prokurator próbował przypiąć to pracownikowi, nawet jeśli to on "ściągnął" oprogramowanie.
Chociaż w naszym systemie sprawiedliwości chyba nie ma rzeczy niemożliwych...

Powrót