Praca na umowo zlecenie

• Autor wątku Autor wątku kowal960520
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kowal960520

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.

Jestem na stażu w Liceum jako pracownik gospodarczy i został mi tylko miesiąc do końca, ale chce się starać o przyjęcie na etat bądź przedłużenie o kolejne pół roku w formie pracy interwencyjnej lub pracy publicznej jak nie będzie możliwości zatrudnienia. Dostałem propozycje pracy na umowo zlecenie w sieci sklepu Rossmann jako pomoc przy rozładunku towaru praca w nocy 3,4 godziny 2 razy w tygodniu łącznie w miesiącu 8 dni nie więcej. Wynagrodzenie 360 zł miesięcznie. Chciałbym się dowiedzieć czy jeśli podejmę się pracy na umowo zlecenie kiedy jeszcze mam miesiąc stażu i jeśli dostałbym po tym stażu prace na etacie lub prace w formie interwencyjnej, publicznej to wynikną z tego jakieś konsekwencje ? Można tak ? Są jakieś sposoby na uniknięcie w razie coś problemów i możliwości pracowania w taki sposób ? Nie ukrywam dodatkowo jeszcze się uczę i każda dodatkowa praca,pieniądz się przyda. Bardzo mi zależy i na tej pracy i na tej. Proszę o zrozumienie, odpowiedź i pomoc.

Dziękuje i pozdrawiam :)

Umowa-zlecenie w trakcie stażu powoduje utratę statusu osoby bezrobotnej i stażu. Zatajenie informacji o podpisanej umowie niesie dodatkowo konsekwencje finansowe - trzeba będzie zwrócić nienależnie pobrane świadczenie z podatkiem oraz składką zdrowotną.
Podczas zatrudnienia w ramach prac interwencyjnych na ogół można podejmować dodatkowe zatrudnienie.

kowal960520 napisał:
Są jakieś sposoby na uniknięcie w razie coś problemów i możliwości pracowania w taki sposób ?
Nie, ponieważ nie można być jednocześnie bezrobotnym (stażysta jest w dalszym ciągu osobą bezrobotną) i pracującym. Ryzykuje Pan zwrot stypendium w kwocie większej niż wypłacona kiedy PUP się o tym dowie. A dowie się prędzej czy później....dzięki połączeniu z bazą ZUS.

Powrót