praca nakładcza a emerytura

• Autor wątku Autor wątku weronnka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

weronnka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam!
proszę o odp. czy kobieta przebywająca na bezpłatnym urlopie na wychowanie dziecka (lata 1978-1980) , która w tym czasie podjęła pracę nakładczą ma szansę, by te 2 lata zaliczyć jako składkowe, a jeśli nie- to nieskładkowe? Zakład nie istnieje, jako dowód ma umowę o pracę, a następnie- rozwiązanie owej umowy. Czy RP7 musi zdobyć, czy też ZUS uwzględni jakiś minimalny procent ówczesnego dochodu?

1. W jakim wymiarze czasu pracy była wykonywana umowa?
2. Nie była to umowa o pracę, więc do postawy wymiaru nie wlicza się minimalnych zarobków. Trzeba we własnym zakresie poszukać dokumentacji dot.wysokości wynagrodzenia.

Morena napisał:
1. W jakim wymiarze czasu pracy była wykonywana umowa?
2. Nie była to umowa o pracę, więc do postawy wymiaru nie wlicza się minimalnych zarobków. Trzeba we własnym zakresie poszukać dokumentacji dot.wysokości wynagrodzenia.

nie można tu mówić o wymiarze pracy, bo jako chałupnicza, przy dwójce małych dzieci wykonywana była na zasadzie "od ilości sztuk", nie limitowana czasem wykonania.
Umowa była, lecz o pracę nakładcza- wiem, ze to w rozumieniu prawa nie to samo.
wiem, ze w przypadku trudności z udokumentowaniem wysokości zarobków uwzględnia się jakiś procent, bodaj w minionym roku wyszedł przepis....
Głównie zależy koleżance na uznaniu tych 2 lat do emerytury, a niekoniecznie jej wysokości, ponieważ to i tak były groszowe zarobki

Kobieta urodzona po 1948 przechodzi na emeryturę po ukończeniu 60 lat. Nie ma znaczenia staż pracy. Poza tym jakakolwiek umowa przed 15.11.1991 musiałaby być zawarta na minimum 1/2 etatu, tak nie widzę szans na uwzględnienie tego okresu jako składkowego, jedynie jako nieskładkowy - przerwa w pracy spowodowana opieką nad dzieckiem do lat 3.

weronnka napisał:
wiem, ze w przypadku trudności z udokumentowaniem wysokości zarobków uwzględnia się jakiś procent, bodaj w minionym roku wyszedł przepis....

Tak jak napisałam w odpowiedzi - przepis jest, ale dotyczy on zatrudnionych na podstawie UMOWY O PRACĘ, a więc nie dotyczy chałupników.

dziękuję pięknie za rozjaśnienie sytuacji

Powrót