Praca naukowa w DE, gdzie płacić podatki

• Autor wątku Autor wątku SciFun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SciFun

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Szanowni Forumowicze,

Mam pytanie odnośnie opodatkowania pracy w Niemczech.
Od września jestem zatrudniony na stanowisku naukowym na Niemieckim uniwersytecie – umowa na dwa lata. W Niemczech także dokonałem zameldowania oraz przyznany został mi numer identyfikacji podatkowej, oraz przydzielona I klasa podatkowa. W Polsce mam także zameldowanie, i tam pozostaje moja rodzina. Z tego co rozumiem, ze względu na ośrodek interesów osobistych, nieograniczony obowiązek podatkowy posiadam w Polsce. W Polsce także będę miał pewne dochody.

We wrześniu na pasku wypłaty Niemieckiego pracodawcy zobaczyłem, że pracodawca odprowadza za mnie podatek, oraz wszystkie niezbędne składki i ubezpieczenia.
Szukając informacji o opodatkowaniu, natknąłem się na Polsko-Niemiecką umowę o unikaniu podwójnego opodatkowania, i tam jest artykuł nr. 20, który głosi:
Profesorowie i pracownicy naukowo-badawczy
Osoba fizyczna, która przebywa czasowo w jednym Umawiającym się Państwie w celu nauczania lub prowadzenia prac badawczych na uniwersytecie, w szkole wyższej bądź innej uznanej placówce oświatowej tego Umawiającego się Państwa, a która ma lub bezpośrednio przed tym pobytem miała stałe miejsce zamieszkania w drugim Umawiającym się Państwie, podlega zwolnieniu od opodatkowania w pierwszym wymienionym Państwie z tytułu wynagrodzenia za nauczanie lub prowadzenie prac badawczych przez okres nieprzekraczający dwóch lat, licząc od dnia jej pierwszego przyjazdu w tym celu, pod warunkiem że będzie ona opodatkowana z tytułu takiego wynagrodzenia w drugim Umawiającym się Państwie.
Źródło: Umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania z Niemcami

Moje pytania są następujące:

1) Co mam zrobić żeby pracodawca nie pobierał podatku (czy to także tyczy się podatku kościelnego i solidarnościowego)?

2) Czy w świetle umowy Polsko-Niemieckiej (artykuł 20) to zwolnienie od podatku ma charakter obligatoryjny. Tzn. czy ja jestem zobowiązany zgłosić, że moja umowa jest o charakterze naukowy i nie może być opodatkowana w Niemczech, a jedynie w Polsce? Czy mogę jednak płacić podatki od tej umowy w Niemczech, a Polsce jedynie wykazać je w PIT – dochód zagraniczny, do wyliczenia stopy podatkowej?

3) Czy to gdzie bym odprowadzał podatki od mojej wypłaty będzie miało wpływ na możliwość uzyskania zasiłku Kindergeld?

4) Gdzie korzystniej było by mi rozliczyć ten podatek w DE czy w PL (dochód około 5.5 tyś Euro brutto/mc), z uwzględnieniem rozliczenia z żoną, i odliczenia 30% wysokości diety, na każdy dzień pobytu za granicą?

5) Czy będę musiał składać rozliczenie podatkowe w Niemczech w obydwu przypadkach?

Proszę o pomoc w powyższej sprawie
SciFun

Powrót