Praca Niemcy

• Autor wątku Autor wątku cr9aru
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cr9aru

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam wszystkich bardzo serdecznie. Od razu na wstępie powiem że to mój pierwszy post więc zbytnio nwm czy w dobrym miejscu pisze... Ale przechodząc do rzeczy:

Mam 17 lat i niedługo wakacje i ostatnio dostałem oferte pracy za granicą a dokładnie w Niemczech przy demontażu budynków. I teraz mam pytanie czy pracodawca będzie mógł mnie tam wogóle zatrudnić? I co będę musiał wziąść z domu żeby mu pokazać że mam pozwolenie. A i mam pytanie też odnośnie tego czy przez granice mnie przepuści ochrona celna jak będę jechał tam z kolegą. Mam tylko dowód tymczasowy. Proszę o informacje czy mam szanse tam się dostać i pracować a także jakie muszę mieć przy sobie dokumenty?

Mlody, czy ty nie przeginasz?:rolleyes:

Nie ma czegos takiego jak "ochrona celna", jest straz graniczna od sprawdzania paszportow i sluzba celna od kontrolowania towarow i w Niemczech od wykrywania nielegalnej pracy.

Informacji, jaki dokument ci jest potrzebny do przekroczenia granicy udzieli ci np. telefonicznie polska Straz Graniczna.

A czy mozesz pracowac, trudno powiedziec, nie wiadomo, czy to legalna praca czy na lewo. Jak legalna, to o formalnosci musi sie troszczyc pracodawca i to on powinien ci powiedziec, jakie masz dokumenty przyywiezc i pokazac na miejscu, jesli nielegalna (na czarno), to i tak wszystko jedno, bo jak cie zlapia, to czy z dokumentami czy bez, bedziesz mial klopoty.

Wiecej na ten temat nie mozna nic powiedziec

Powrót