Praca online allegro

• Autor wątku Autor wątku nowinette
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
opania napisał:
a jak ci można pomóc? Ile razy mamy pisać? UCZESTNICZYSZ W OSZUSTWIE. Czym prędzej usuwaj aukcje i idź na policję wyraź skruchę, to może nie odpowiesz karnie i finansowo za swój czyn. Módl się żeby nikt na tych aukcjach nic nie kupił. Twojego pracodawcy (oszusta) nikt nie namierzy. O ile w ogóle ktoś uwierzy, że on istnieje, a ty nie wymyśliłaś sobie tego wszystkiego.[/QUOT

Czyli mam wszystko wydrukować i iść na policję. Mam jego numer rachunku bankowego bo z niego wysłał mi przelew 50 zl. Bo komuś coś sprzedał na olx i wystawilam mu aukcje i ten ktos to kupił.

opania napisał:
a jak ci można pomóc? Ile razy mamy pisać? UCZESTNICZYSZ W OSZUSTWIE. Czym prędzej usuwaj aukcje i idź na policję wyraź skruchę, to może nie odpowiesz karnie i finansowo za swój czyn. Módl się żeby nikt na tych aukcjach nic nie kupił. Twojego pracodawcy (oszusta) nikt nie namierzy. O ile w ogóle ktoś uwierzy, że on istnieje, a ty nie wymyśliłaś sobie tego wszystkiego.

A na policję po co? z jakiego paragrafu? odeślą ją do domu bo nie ma znamion przestępstwa...

Po prostu wycofaj się z tej umowy, usuń aukcję.

Jeśli jeszcze nikt nie został oszukany (nie kupił nic na aukcjach) to tak. Wystarczy usunąć. Gorzej jak allegro wyczuło podejrzane ruchy na koncie i zgłosiło podejrzenie oszustwa. Bądź w każdym razie gotowa że sprawa może się rozwinąć i zahaczyć o policję.

Pytajnik.. napisał:
A na policję po co? z jakiego paragrafu? odeślą ją do domu bo nie ma znamion przestępstwa...

Po prostu wycofaj się z tej umowy, usuń aukcję.
aukcji nie dam rady usunac bo SĄ zakończone. Ten facet wystawiał oferty na olx i jak ktoś był zainteresowany to na olx to facet mi przesylal maile z aukcja i ja wystawialam na jego koncie w allegro. Te aukcje już nie istnieją. On kontaktował się z kupującym.

Ostatnia edycja:
hak89 napisał:
Czy jakiś przedmiot został finalnie sprzedany?[/QUOTE

Tak. On ugadal się z kupującym na olx i napisał mi żebym wystawiła na jego koncie aukcje z licytacja i zaraz ktoś z kim się umowil kupi. I tak się stało. w mailu tez podal mi login i haslo.

więc czekaj na wizytę policji. Przygotuj się na przeszukanie mieszkania. Pożegnaj się z komputerem. I zbieraj pieniądze, bo będziesz najprawdopodobniej musiała oddać pieniądze poszkodowanym. Módl się żeby policja uwierzyła w Twoją "bajeczkę", bo dojdzie do tego jeszcze wyrok.

A ten facet co kupujący mieli z nim kontakt i mu zapłacili to jest czysty? Oni mają zapewne jego dane i konto na które przetrwali mu pieniądze.

Oczywiście że nie jest "czysty", tutaj sprawa dotyczy Ciebie i jeżeli "Twój szef" kogoś oszukał i tamten złoży zawiadomienie to będziesz miała nieprzyjemności z tego tytułu NAPEWNO. A jak sprawa się rozwiąże tego nie wiemy

hak89 napisał:
Oczywiście że nie jest "czysty", tutaj sprawa dotyczy Ciebie i jeżeli "Twój szef" kogoś oszukał i tamten złoży zawiadomienie to będziesz miała nieprzyjemności z tego tytułu NAPEWNO. A jak sprawa się rozwiąże tego nie wiemy
do hak89. To mam to zgłosić ze prawdopodobnie ktoś wkręcił mnie w oszustwo wydrukować wszystko i iść na policję? Mam to wszystko w telefonie bo przez telefon komunikowalam sie z nim

Szanowna Pani Otrzymała pani odpowiedż/i. Powiela pani pytania, nie wnosi nic nowego, zamula nie czytając ze zrozumieniem.

nowinette napisał:
A ten facet co kupujący mieli z nim kontakt i mu zapłacili to jest czysty? Oni mają zapewne jego dane i konto na które przetrwali mu pieniądze.

Widać, że nie czytasz co ktoś do Ciebie pisze. ON JEST NIE DO NAMIERZENIA. O ile w ogóle istnieje? Logował się przez proxy lub TOR. Kartę z numerem konta mógł kupić w kiosku i po prostu wypłacić kasę w bankomacie po czym wyrzucić kartę. Dobrze się zabezpieczył w przeciwieństwie do Ciebie.

Oj chłopcy...chłopcy...
trochę... Was fantazja ponosi np. z brakiem możliwości namierzenia itp... ;)
Nie będę oczywiście tłumaczył "dlaczego".

nowinette napisał:
to zgłosić ze prawdopodobnie

Zrób tak:

a) jak masz dostęp do Allegro - skontaktuj się z kupującym/i i zapytaj o to czy dostali towar

lub

b) ewentualnie złóż zawiadomienie na Policję / do Prokuratury; niech zabezpieczą Twój telefon celem przekazania do Biegłego, do tego wydruki przelewu z banku.

I czekaj na dalszy rozwój wypadków.

Ostatnia edycja:
Powrót