Praca online z Wielkiej Brytanii

• Autor wątku Autor wątku Joanna774
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Joanna774

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

W ostatnim czasie pojawiła się w internecie bardzo korzystna oferta pracy 2800zł, zdalnej z siedzibą w Wielkiej Brytanii. Zaczynająca współpracę z Polakami dopiero od 2016 roku.
Prosiłabym o poradę, czy firma daje legalne warunki i czy w ogóle istnieje?
Przesyłam poniżej, zebrane informacje od Rapid Staff.
Pozdrawiam

***mod***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
"- wymagany depozyt ubezpieczeniowy wynoszący 250 zł, jest niezbędne do zapewnienia legalnego zatrudnienia na terenie Wielkiej Brytanii, by nadać numer National Insurance. Ubezpieczenie to jest zwrotne i jest zwracane po zakończeniu lub zerwaniu umowy."
Więcej chyba nie trzeba pisac ?

Poza tym żeby dostać nr NIN musisz osobiście jechać do UK, nie załatwisz go przez internet

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Joanno - dobrze, że tu pytasz - przynajmniej się nie rozczarowałaś. To jest 100% oszustwo.

Witam
chciałam sprostować Państwa przemyślenia otóż opłata 250 zł nie jest opłatą za wyrobienie NIN tylko za ubezpieczenie zewnętrzne/zastępcze dla osób, które nie posiadają numeru NIN podstawy prawne: HMRC NIC Act 2013, 2014, 2015, PAYE Adjustment 2015, HMRC SSA Act 2015). Firma nie zajmuje się wyrabianiem nr NIN zresztą mogą go otrzymać tylko osoby, które mieszkają/ przebywają w UK.
Osoby, które posiadają nr NIN tzn.pracowały kiedyś legalnie w UK nie opłacają tego ubezpieczenia, które zresztą jest całkowicie zwracane przy zerwaniu umowy/ rezygnacji lub po zakończeniu umowy w przewidzianym terminie
( pierwsze 12 tygodni ).
pzdr

Odświeżam temat, ponieważ również trafiłam na to ogłoszenie. Pracowałam kiedyś w Anglii i posiadam NIN, więc dla mnie przystąpienie do takiego zatrudnienia obyłoby się bez żadnych opłat. Natomiast mam kilka pytań:
- czy taka umowa z pracodawcą brytyjskim podlega pod prawodawstwo polskie, czy brytyjskie? gdzie w razie oszustwa trzeba by było się zwrócić?
- jeżeli podpada pod brytyjskie ustawodawstwo, to czy nie obowiązuje też brytyjska płaca minimalna?
- czy jest jakaś baza danych, gdzie można sprawdzić czy dana firma w Wielkiej Brytanii istnieje i czym się zajmuje?

Powrót