praca po emeryturze pełen etat

• Autor wątku Autor wątku Borkowski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Borkowski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Czy odprowadzanie składek na f.emerytalny oraz zdrowotny jest zgodne z Konstytucją skoro jestem emerytem i składkę na f.zdrowotny mam już potrącaną z emerytury a składka na f.emerytalny jest bezzasadny bo już jestem emerytem.

Gdyby było niezgodne z konstytucją, to już byśmy dawno o tym wiedzieli - przepisy obowiązują od 1.01.1999.

Poza tym emeryt może wystąpić o przeliczenie emerytury w związku z opłacaniem składek.

jest niezgodna art.2 Konstytucji RP ponieważ ,jestem emerytem i płacę na f.emerytalny

Borkowski napisał:
jest niezgodna art.2 Konstytucji RP ponieważ ,jestem emerytem i płacę na f.emerytalny
Skoro tak uważasz, to zgłoś to w Trybunale Konstytucyjnym. Na pewno chętnie Cię wysłuchają. Dopóki jednak przepisy nie ulegną zmianie, emeryci (choć nie wszyscy, bo prowadzący działalność nie muszą) płacą składkę na ubezpieczenie emerytalne, a renciści na rentowe. I buntowanie się przeciwko tej "niesprawiedliwości" niczego nie zmieni - prawo jest prawem.

Rencista zostanie w końcu emerytem, ale emeryt nie zostanie rencistą.
Wobec tego to wątpliwe jest opłacanie przez emeryta składki rentowej. :)
Ale ... zgodnie z ustawą, te składki są powiązane z sobą. Raczej żaden kolejny Sejm tej ustawy nie zmieni.

Powrót