U
UżytkownikForum
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 9
Witam!
Mam bardzo istotne pytanie dotyczące kwestii ząswiadczenia o niekaralności. Krótki wstęp: Rok temu dostałem wyrok 18 miesięcy/ 4 lata w zawieszeniu za fałszowanie dokumetnów - mianowicie recept. Czyniłem to dla korzyści własnych wspólnie i w porozumieniu z pewną osobą (która oczywiście otrzymała wyrok analogiczny). Celem moich działań było pozyskiwanie leków uspokajających i przeciwbólowych. W tym okresie znajdowałem się w głębokiej depresji, warunkowanej wieloma czynnikami i fakt ów przedstawiłem w sądzie co zostało (lub i nie - teraz nie pamiętam) potraktowane jako okoliczność łagodząca. Obecnie zmieniłem środowisko, destruktywnie wpływające na mnie otoczenie i podjąłem zasadniczy "remont" życia. Obecnie nie mam depresji - odciąłem się od TAMTEJ strony mojego życia i uważam minione uczynki za zupełnie niepotrzebny wybryk rozkapryszonej młodości (albowiem wówczas wkraczałem w wiek dorosły) i za nic oczywiście bym tego nie powtórzył. Odpokutowałem swoje, wiele wycierpiałem - ale obecnie jest zupełnie dobrze i nic nie wskazuje na to, ażeby stan ten mógł się zmienić.
Część właściwa: Dowiedziałem się już, że zatarcie skazania następuje po upływie 6 miesięcy od terminu zakończenia okresu próby, a samo przestępstwo uznane za niebyłe. Termin "niebyłe" jest dla mnie jednak w tym kontekście nieco niejasny. Chciałbym podjąć studia medyczne. Czy po ukończeniu tych studiów, utrzymując, że nic nie zmieni się w moim życiorysie, będę mógł podjąć pracę jako lekarz? Czyli czy innymi słowy przedmiot wyroku, mimo zatarcia, może decydować o charakterze pracy jaką mogę podjąć po rzeczonym "zatarciu"? Z tego co dowiedziałem się do tej pory od mojego kuratora wnioskuję, że tak oraz, żebym traktował tę całą sytuację jako mobilizację do tego, aby żyć w okresie próby (i nie tylko) zgodnie z prawem, a perspektywy nie są zatracane tylko nieco przesuwane w czasie. Nie wiem jednak czy mogę wierzyć w jego słowa, gdyż nie mam do niego większego zaufania... Potrzebuję opinii fachowca i zwracam się o taką do osób będących w temacie i kompetentych.
Myślę, że odpowiedź na to pytanie przyda się nie tylko mnie.
Z góry dziękuję za rozwianie moich wątpliwości!