Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo. Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z alternatywnej przeglądarki.
Czy jesli mam umowe o prace po stazu trzy miesiace na okres probny to nie moge odejsc wczesniej ? Np do innej pracy? Co jesli pracodawca np zwolni mnie po tygodniu, dwoch cxy ponosxe jakies konsekwencje albo on?
Jeśli faktycznie będzie to umowa o pracę na okres próbny, to można ją albo wypowiedzieć albo rozwiązać stosunek pracy za porozumieniem stron (pracownik i pracodawca umawiają się, że i od kiedy rozwiązują polubownie współpracę). W przypadku braku zgody pracodawcy na zastosowanie "porozumienia stron" należy umowę wypowiedzieć (ze strony pracownika).
Okres wypowiedzenia umowy o pracę na okres próbny jest zależny, od czasu na jaki umowa została zawarta. Okres wypowiedzenia umowy zawartej na okres próbny wynosi:
- 3 dni robocze, jeśli okres próbny nie przekracza 2 tygodni,
- 1 tydzień, jeśli okres próbny jest dłuższy niż 2 tygodnie,
- 2 tygodnie, jeśli okres próbny wynosi 3 miesiące.
koniczynka23 napisał:
Co jesli pracodawca np zwolni mnie po tygodniu, dwoch cxy ponosxe jakies konsekwencje albo on?
Troche tego nie rozumiem, pracodawca ma mnie zatrudnic na trzy miesiace. To chyba nie jest jednoznaczne z tym, ze nie moglby mnie zwolnic, albo ja nie moglabym sie zwoonic?
Troche tego nie rozumiem, pracodawca ma mnie zatrudnic na trzy miesiace. To chyba nie jest jednoznaczne z tym, ze nie moglby mnie zwolnic, albo ja nie moglabym sie zwoonic?
Generalnie, aby móc stwierdzić wypełnienie przez pracodawcę podjętego zobowiązania, to zatrudnienie powinno trwać te 3 miesiące. Natomiast stosunki pracodawca-pracownik regulują przepisy kodeksu pracy, więc jeśli rozwiązanie stosunku pracy (za porozumieniem stron bądź za wypowiedzeniem przez pracownika) zainicjuje sam pracownik, to jest to zgodne z KP i umowa pracodawcy z PUP w tym zakresie nie jest bardziej wiążąca niż sam Kodeks Pracy. Wszystko też zależy od tego jak dany PUP rozlicza pracodawców ze zobowiązania do zatrudnienia, tzn. jakich dokumentów wymaga.
Podsumowując, pracodawca nie powinien wypowiedzieć umowy byłemu stażyście bez konkretnego powodu, natomiast były stażysta może zainicjować rozwiązanie umowy o pracę za porozumieniem stron bądź jeśli zapis umowy o pracę dopuszcza taką możliwość wypowiedzieć ją na zasadach określonych w treści umowy o pracę przed upływem tych 3 miesięcy bez żadnych konsekwencji ze strony PUP.