Praca Polska uk

• Autor wątku Autor wątku Sebastian11231567
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sebastian11231567

Użytkownik
Odpowiedzi
39
Dzień Dobry
Dużo czytałem w internecie oraz na forum, ale nie mogę jednoznacznie
Dopasowac przepisów do mojej indywidualnej sytuacji.
Od 15 kwietnia 2019 do 14 sierpnia 2019 pracowałem w Polsce z tego rozliczać się będę do kwietnia z umownymi prace.
28 września wyjechałem z polski do UK gdzie zacząłem pracować u wujka od 21 października. Mam legalna prace umowę, insursnce. Nie pobierają mi w ogóle podatku w UK bo mam okres rozliczeniowy październik kwiecień a w tym okresie nie przekroczę 12,500 finta wiec mam kod 1250L pobierają dam insursnce. Gdy wrócę do polski mam się rozliczać w czerwcu z pracy w UK ? Czy w ogóle nie wykazywać dochodów ? Na dzień dzisiejszy mam meldunek w Polsce ale 186 dni będę przebywał za granica dużo więcej nawet. Żadnych świadczeń w Polsce nie pobieram ani zlotowki. Dziękuje z góry za pomoc i życzę szczęśliwego nowego roku

Rok podatkowy w PL od 01-01-2019 do 31-12-2019r więc rozliczasz dochody za ten okres z US-em.
Jesteś rezydentem podatkowym PL - rozliczasz dochody z PL i UK.
Rozliczenie na formularzach PIT-36, PIT/ZG.
Termin rozliczenia do 30-04-2020r.
Metoda rozliczenia - WYŁĄCZENIE Z PROGRESJĄ.
Dochody z UK są zwolnione z opodatkowania w PL /dotyczy 2019 r/ ale musisz je wykazać w załączniku ZG i w PIT-36 do wyliczenia stopy procentowej, czyli % jakim będzie liczony dochód do opodatkowania uzyskany w PL.

juhas56 napisał:
Rok podatkowy w PL od 01-01-2019 do 31-12-2019r więc rozliczasz dochody za ten okres z US-em.
Jesteś rezydentem podatkowym PL - rozliczasz dochody z PL i UK.
Rozliczenie na formularzach PIT-36, PIT/ZG.
Termin rozliczenia do 30-04-2020r.
Metoda rozliczenia - WYŁĄCZENIE Z PROGRESJĄ.
Dochody z UK są zwolnione z opodatkowania w PL /dotyczy 2019 r/ ale musisz je wykazać w załączniku ZG i w PIT-36 do wyliczenia stopy procentowej, czyli % jakim będzie liczony dochód do opodatkowania uzyskany w PL.

Czyli rozumiem, ze mam obowiązek wykazać dochody z UK ale to co z polski tylko rozliczam w Polsce a z UK w UK z tutejszym urzędem skarbowym ?

Za rok podatkowy 2019 rozliczasz wszystkie dochody - z PL i z UK na formularzu
PIT-36 i PIT/ZG i składasz do US wg miejsca zamieszkania w PL.
Z UK uwzględniasz dochód uzyskany do końca roku - 31-12-2019r.

juhas56 napisał:
Za rok podatkowy 2019 rozliczasz wszystkie dochody - z PL i z UK na formularzu
PIT-36 i PIT/ZG i składasz do US wg miejsca zamieszkania w PL.
Z UK uwzględniasz dochód uzyskany do końca roku - 31-12-2019r.

Okej rozumiem , ale te zarobione pieniądze w UK październik wrzesień grudzień muszę wykazać i tam ileś od tego oddać to urzędu skarbowego zapłacić podatek dochodowy ? Czy tylko podać taka informacje. Natomiast w okresie od 1 stycznia do końca czerwca nie informuje urzędu w polecę wcale tylko Anglia mnie rozlicza czy zrozumiałem wszystko dobrze ?

Dochód z UK wykazujesz:
PIT/ZG poz. 8, 27
PIT-36 poz. 222
wyliczasz stopę procentową którą liczysz dochód z PL.

Może wyjść jakaś mała niedopłata podatku w zależności od wys. dochodu z PL.

To wszystko z rozliczenia z US.

W UK rozliczasz się wg ich prawa podatkowego po zakończeniu roku
podatkowego - 05-04-2020r.

Powrót