Praca przez agencję - zmiany w umowie bez zgody pracownika

• Autor wątku Autor wątku SEBOL 75
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SEBOL 75

Użytkownik
Odpowiedzi
33
Witam!

Pracuję za granicą poprzez holenderską agencję pracy, mam umowę na czas określony. Od 29.10.2012r. mam kolejna umowę ważną do 3.03.2013r. W niej zawarte zostały koszty opłat za kwaterunek i stawka ubezpieczenia,które ja i agencja zatwierdzilismy,tzn.wg mnie powinny obowiązywać te opłaty do końca umowy, tj. do 3.03.2013r. Jednak wczoraj razem z solarisem dostałem jakiś wydruk informacji z agencji, gdzie m.in.wypisano zmiany w opłatach za w.w kwaterunek i ubezpieczenie, które wchodzą w życie od stycznia 2013r.(napisano że zmiany wynikają ze zmian przepisów prawnych,ale ani słowa nie ma jakich,nic nie podano).

Teraz moje wątpliwości:

1. Co to znaczy,że nikt nie pyta mnię czy te zmiany akceptuję i co z kosztami ustalonymi w obowiązującej jeszcze umowie?? Żadnego aneksu do umowy nie widziałem, a tym bardziej nie podpisałem. W umowie ani słowa o jakiś zmianach bez mojej wiedzy...
2.Czy pracodawca może w dowolnej chwili zmieniać od tak warunki umowy między pracownikiem??? I bez jego zgody??
3.Na jakiej podstawie wprowadza się zmiany do umowy????
4.Czy można iść z tym do sądu?

Prosze o wyjaśnienie,bo wg mnie to "wolna amerykanka"....

Jeżeli warunki pracy i płacy nie odpowiadają, można zawsze zrezygnować z pracy u tego pracodawcy. W tej sprawie można najpierw zapytać pracodawcę, jeżeli nie osiągniesz wiążącej odpowiedzi, można skontaktować się w j. polskim ze związkami zawodowymi celem wyjaśnienia sprawy, również można zwrócić się do polskiej ambasady, prasy itp.

A pracodawcę można zapytać czy też tak postępuje ze swoimi rodakami czy tylko z obcokrajowcami!

Powrót