Praca przy zbiorach w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku jacekj24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jacekj24

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Mam zamiar wybrać się do pracy przy zbiorach w Niemczech, boję się natomiast wszelkich wyłudzeń pieniędzy, czy po prostu zwykłych przekrętów. Chciałbym przedstawić Wam treść oferty, którą znalazłem w Internecie oraz meila, którego dostałem od pracodawcy. Bardzo proszę o rzetelną opinię, czy oferta jest warta uwagi, czy też nie.

Treść oferty ze strony internetowej mypolacy.de :
"Praca: - Odzież robocza tak jak i obowie jest zapewnione. - Pracuje się minimum 48h w tygodniu, a z nadgodzinami 64h bądź 72h w tygodniu. - Stawka jest 7,74Euro na godzinę NETTO, a za nadgodziny 9,65Euro na godzinę NETTO. - urlop jest dostępny raz na miesiąc w wymiarze od 4 do 7 dni (w zależności od ilości zamówień) - ubezpieczenie pokrywa pracodawca. - transport do pracy jest zapewniony. - wynagrodzenie jest wypłacane co tydzień. Transport i dodatkowe informacje: - Wyjazdy odbędą się z 3 podanych miast (Bydgoszcz, Kraków, Poznań). - Terminy wyjazdów 29czerwca, 8lipca, 17lipca, 28lipca. - Transport odbędzie się busami 8 osobowymi. - Transport bedzie trwał ok. 30h - Ilość bagażu na osobę to 3 torby podróżne i 1 podręczny. - Możliwość przejazdu własnym transportem. - Całkowitą opłata jest 150zł, opłata ta pokrywa transport (z polski do niemiec) Tylko kontakt r******@o2.pl ( usuwam meila) "

Oto mail zwrotny pracodawcy:
"Jeśli jest się zdecydowanym na wyjazd prosimy o przesłanie nam zdjęcia
bądź stanu dowodu ( można spisać i podać dane), dane są potrzebne do
sporządzenia umowy i do jej wysyłki.
Po dokonaniu przelewu(50zl) prosimy o przesłanie nam zdjęcia (skanu) dowodu
wpłaty. Po otrzymaniu dowodu wpłaty sporządzimy umowę i wszystkim
zaakceptowany uczestnika wyślemy umowę meilowo przed wyjazdem.

Opłata daje nam pewność że dana osoba się stawi, i bez przeszkód
możemy wypełnić wszystkie procedury.

Prosimy również o sprawdzenie ważności dokumentu tożsamości, aby nie
pojawiły się zbędne problemy."

Pozdrawiam

jacekj24 napisał:
Pracuje się minimum 48h w tygodniu, a z nadgodzinami 64h bądź 72h w tygodniu. - Stawka jest 7,74Euro na godzinę NETTO, a za nadgodziny 9,65Euro na godzinę NETTO. - urlop jest dostępny raz na miesiąc w wymiarze od 4 do 7 dni

Nie wydaje Ci się to za " piękne " ?
Mało które pośrednictwo pracy gwarantuje daną ilość godzin tygodniowo - zadzwoń do pierwszej lepszej agencji pośrednictwa pracy i zapytaj czy zagwarantują Ci 38 h/tydzień...
Wyjazdy są zazwyczaj na minimum 2 miesiące bez zjazdu do Polski...
A te stawki?! Przecież pośrednik też musi zarobić...

jacekj24 napisał:
transport do pracy jest zapewniony

Skoro transport zapewnia firma to powinien być bezpłatny...a jednak ten fragment ogłoszenia temu przeczy :

jacekj24 napisał:
Całkowitą opłata jest 150zł, opłata ta pokrywa transport (z polski do niemiec)

Kolejna kwestia która mnie dziwi to daty wyjazdów...
Pośrednictwa pracy mają to do siebie że wyjazdy organizują tego samego dnia w każdym kolejnym tygodniu....np. w każdy piątek.
A tu mam wrażenie że daty są podane...hmm. przypadkowo?

jacekj24 napisał:
Transport odbędzie się busami 8 osobowymi. - Transport bedzie trwał ok. 30h - Ilość bagażu na osobę to 3 torby podróżne i 1 podręczny

8 osób i niech każdy weźmie 3 torby podróżne - to ja w takim razie nie wiem czym oni chcą jechać i pomieścić tylu ludzi i tyle bagażu ... z tego co się orientuję to przy tego typu wyjazdach jest dopuszczalna jedna torba do 25 kg plus bagaż podręczny za każdy kolejny bagaż dopłaca się 5 euro - wiem bo sama jakiś czas temu dopłacałam wracając z Niemiec busem.

A jeżeli chodzi o zwrotnego maila....

jacekj24 napisał:
Jeśli jest się zdecydowanym na wyjazd prosimy o przesłanie nam zdjęcia bądź stanu dowodu ( można spisać i podać dane), dane są potrzebne do
sporządzenia umowy i do jej wysyłki

Kolejna bzdura! Szkoda że nic nie piszą o tym jak daną już podpisaną umowę odesłać...i gdzie bo widzę że nic oprócz maila w celu kontaktu z "pracodawcą" nie ma...

jacekj24 napisał:
Po dokonaniu przelewu(50zl)

Z żadnego legalnego źródła pośrednictwa pracy nie jest wymagana żadna przedpłata!!!!
Jeżeli nawet firma nie pokrywa kosztów transportu ... to kwota ta jest odtrącana od wynagrodzenia...tak samo w przypadku wszystkich innych kosztów tj. ubezpieczenie, mieszkanie itp.

jacekj24 napisał:
Opłata daje nam pewność że dana osoba się stawi, i bez przeszkód możemy wypełnić wszystkie procedury.

Jasne... kolejna ściema. Są inne sposoby na to aby mieć pewność że dany pracownik nie zrezygnuje w ostatniej chwili.

Jeżeli chodzi o moje zdanie...

W życiu bym na coś takiego nie poszła a już na pewno nie wysłała ani grosza!

Jeżeli chcesz wyjechać do pracy to skorzystaj z profesjonalnej agencji pośrednictwa pracy za granicą która posiada wszelkie certyfikaty i pozwolenia na prowadzenie tego typu działalności.

Ale decyzja należy do Ciebie :)

Ostatnia edycja:
Powrót