Praca Przymusowa?

• Autor wątku Autor wątku Paweł761
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Paweł761

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam serdecznie. Jestem opiekunem osób starszych w domach prywatnych w Niemczech i pracuje poprzez Polską agencję opieki. Wygląda to tak, że agencja przedstawia ofertę wyjazdu do konkretnego seniora na konkretny adres z terminem takim a takim i mogę ją zaakceptować lub nie. Jeśli zaakceptuje zlecenie wyjazdu to podpisuje i potem w ustalonym terminie rozpoczynam pracę.

Podpisuje się z agencją jeszcze taką umowę ramową ogólną gdzie w tej umowie z moją aktualną agencją od niedawna jest klauzula, że gdy zlecenie trwa krócej niż jest w umowie z powodu śmierci podopiecznego opiekun: "Zobowiązuje się do wybrania którejś z kilku zaproponowanych ofert, zaakceptowania jednej z nich i wyjazdu. Gdy nie zgodzi się na żadną ofertę to wraca do domu na własny koszt i opłaca karę administracyjną 500 euro."

Czy taka klauzula nie nosi znamion pojęcia Pracy Przymusowej? Czy taka klauzula narusza prawo?
Praca Przymusowa- wszelka praca lub usługi wymagane od jakiejś osoby pod groźbą jakiejkolwiek kary.

Bo właśnie spotkała mnie taka sytuacja. Senior zmarł po kilku dniach od przyjazdu (co automatycznie kończy to konkretne zlecenie) i postanowiłem, że wrócę do Polski i po 2 tygodniach pojadę w inne miejsce przez inną agencję. Natomiast dyrektor mojej agencji zrobił mi awanturę, że mam obowiązek pojechać do pracy na inny adres i powołał się na tą nieszczęsną klauzulę przymuszającej do pracy pod groźbą kary finansowej.

P.S- Ktoś może powiedzieć: "Podpisałeś umowę a więc co chcesz?". No nie tak do końca. Tyle wiem, że nawet podpisana umowa zlecenie nie jest świętością ponad prawem/kodeksami i są zapisy niezgodne z prawem, niedozwolone, naruszające zasady współżycia społecznego, itd.

Zapewne jest to umowa zlecenie.
Tak - kary umowne mogą być stosowane.
Nie - nie jest to praca przymusowa. Nie odpowiada ci ten zapis - nie podpisujesz umowy, szukasz innej pracy.

Powrót