praca self employed i na kontrakt co z podatkiem w tej pierwszej?

• Autor wątku Autor wątku tomek02.2005
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomek02.2005

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
pracuje od poniedziałku do czwartku na kontrakcie po podatkach zarabiam 250f tygodniowo,od niedawna podjołem drugą prace self employed w weakendy tu zarabiam 150f tzn.jeszcze nie zgłosiłem tej drugiej pracy do revenniu jako self employed podobno mam na to 3 miesiące,moje pytania to:
-czy z racji tego że mam dwie prace jedną pay to będę płacił większy podatek roczny od dochodów z self employed i czy coś się zmieni w tym pierwszym podatku z pracy na kontrakcie czyli czy będzie go więcej?
-do odliczenia wydatków od dochodów potrzebuje np.paragonów za paliwo,zkąd będą wiedzieć że to poszło na paliwo do mego auta,czy zwykłe paragony wystarczą?
-w pierwszej pracy płacę insurance w tej drugiej na inwoice zobaczyłem że zleceniodawca również płaci czy mogę płacić tylko jeden?

Owszem na zgloszenie SE masz 3 miesiace od wykonania pierwszej uslugi. Poinformuj pracodawce o prowadzonej dzialalnosci wowczas On poinformuje Cie czy cos sie zmieni. Podatek roczny placi sie od ogolnego dochodu wiec przy rozliczeniu bedziesz musial zsumowac to co zarobiles u pracodawcy oraz z SE od tego odliczysz koszty dzialalnosci i podatek,ktory juz zostal odciagniety z racji zatrudnienia. Do rozliczen wystarcza same paragony to czy faktycznie dane paliwo zuzyte zostalo na cel dzialalnosci bedziesz musial tlumaczyc tylko w przypadku kontroli :)) Nie sadze rowniez,ze zleceniodawca odprowadza za Ciebie Insurance gdyz prowadzac dzialalnosc robisz to sam - nie musisz tego robic skoro jest on odciagany z zatrudnienia.

a ja tez mam pytanie z zakresu self-emp.
otoz,musze podac swoj dochod do tax credite i czy moj rzeczywisty dochod to np. 1000(to co dostalem po odciagnieciu 20%)-200(koszty)-100 (NIN)=700
CZYLI 1000-300=700 to jest to co zostalo jako-na reke to moj dochod ktory mam podac HR?

jeszcze jedno pytanie z zakresu self-emp....
firme jako siedzibe mam podany adres domowy jak to jest z odliczeniem kosztow,wiem ze to jakies grosze ale za caly rok to moze troche sie nazbiera....:D

tomek02.2005 napisał:
pracuje od poniedziałku do czwartku na kontrakcie po podatkach zarabiam 250f tygodniowo,od niedawna podjołem drugą prace self employed w weakendy tu zarabiam 150f tzn.jeszcze nie zgłosiłem tej drugiej pracy do revenniu jako self employed podobno mam na to 3 miesiące,moje pytania to:
-czy z racji tego że mam dwie prace jedną pay to będę płacił większy podatek roczny od dochodów z self employed i czy coś się zmieni w tym pierwszym podatku z pracy na kontrakcie czyli czy będzie go więcej?
dkchd sie sumuje wiec i podatek sie sumuje ...jesli kontrakt jest rozliczany w systemie PAYE....tam nie bedziesz mial nic do placenia ale twoj dochod z SE bedzie dodany i od sumy naliczasz podatek
-do odliczenia wydatków od dochodów potrzebuje np.paragonów za paliwo,zkąd będą wiedzieć że to poszło na paliwo do mego auta,czy zwykłe paragony wystarczą?
wystarcza paragony
-w pierwszej pracy płacę insurance w tej drugiej na inwoice zobaczyłem że zleceniodawca również płaci czy mogę płacić tylko jeden?
jesli jestes rozliczany w systemie PAYE ....pracodawca odprowadza NI i tax .. a .....za se ty sam odprowadzasz .....

gosiek34 napisał:
a ja tez mam pytanie z zakresu self-emp.
otoz,musze podac swoj dochod do tax credite i czy moj rzeczywisty dochod to np. 1000(to co dostalem po odciagnieciu 20%)-200(koszty)-100 (NIN)=700
CZYLI 1000-300=700 to jest to co zostalo jako-na reke to moj dochod ktory mam podac HR?
dochod przed opodatkowaniem - koszty czyli
1200-300=900 ...900 to twoj dochod ;)

Powrót