praca sezonowa a podatek ?

• Autor wątku Autor wątku deglen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

deglen

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam potrzebuję porady.
Zacznę od poczatku.
żeby jechać zbierać grzybki (2009) w musiałam podbić papier że jestem gospodyni domowa w polsce,ale i tak ponoć to było tylko do ubezpieczenia z tego co w tym roku się dowiedziałam.Praca jest jak najbardziej legalna mam w tym roku przepracowane 60 dni na umowe i dostałam też świadectwo pracy.I ponoć już więcej nie mogę bo zaplacę podatek 43% .W
nagłówku umowy pisze nie znam jęz dobrze więc pszepiszę bo bym musiała długo tłumaczyć.
EINSTELLUNGSZUSAGE/ARBEITSVERTRAG obok drobniejszym drukiem
ZWISCHEN ARBEITGEBER UND ARBAITNEHMER WIRD FOLGENDER ARBEITSVERTRAG GESCHLOSSEN
w tym roku doszły nowe papiery dotyczące INFORMACJI O OPADKOWANIU ZAGRANICZNYCH PRACOBIORCÓW(PODLEGAJĄCYCH OGRANICZONEMU OBOWIĄZKOWI PODATKOWEMU) OBOWIĄZUJĄCA OD 01.01.2009 to akurat jest w dwóch językach.

Moje pytanie brzmi czy mogę nadal szukać w tym roku sezonowej pracy w niemczech czy zapłacę podatek wiele osób mówi ,że nie ma problemu mogę ale czy jak ją znajdę to nie zapłacę podatku o wartości 43%.Mam tabelę podatkowa na ten rok w niemczech.
Czy to zależało od formy zatrudnienia jak podajrzewam(wyjechałam jako gospodyni domowa)
jeśli teraz dostałabym prace na innych warunkach ?..... niewiem jak by to było

Ostatnia edycja:
Pracownik sezonowy na terenie BRD moze przepracowac w roku kalendarzowym do 90 dni, skoro 60 zostalo wykorzystane juz to pozostaje 30.

Powrót