Praca sezonowa - kilka umów w jednym roku kalendarzowym

• Autor wątku Autor wątku Gtown
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gtown

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Szukałem, wiele podobnych tematów było ale do tego problemu się nie dokopałem. Sprawa jest taka, iż zamierzam jechać do pracy sezonowej w Berlinie od pocz. kwietnia do końca czerwca. Druga praca na lipiec i sierpień, również sezonowa. Obie po wypelnieniu kwestionariusza stwierdzającego zwolnienie z obowiazku ubezpieczeniowego (jako bezrobotny niezarejestrowany, nie pobierajacy żadnych swiadczeń, nieuczący się, generalnie na utrzymaniu rodziców w świetle prawa). Tu pytanie: Czy tak w ogóle można? W drugim kwestionariuszu musiałbym wpisać wcześniejszą pracę w Niemczech, z czym by się to wiązało? Lub z czym wiązałoby się nieumieszczenie tego faktu w kwestionariuszu. Druga rzecz - jak takie 3 miesięczne umowy (i ewentualnie kolejne) Niemieckie wpływają na stypendia socjalne wyższych uczelni w Polsce? Ten rok odnosiłby się do roku akademickiego 2016/2017 oczywiście. Nie ogarniam naszych sąsiadów.
Pozdrawiam
i dziękuję ;)

Witam serdecznie. Mam pytanie odnośnie pracy w Niemczech. Posiadam umowę o pracę od 05.05.2014. do 30.04.2015. i pracując (co zaznaczone jest w tej umowie) co drugi miesiąc i w zależności od potrzeb. Czy do stażu pracy zaliczane mam tylko te miesiące przepracowane czy cały okres jak zaznaczony w umowie czyli od.. do... Bardzo proszę o odpowiedz. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Wojciech.

Zaliczone ma Pan to, od czego odprowadza podatek. Jeśli pracodawca opłaca podatek pomimo Pańskiej absencji pracowniczej to wg prawa liczony jest Panu staż pracy. Jak myślę, nikt takowego nie odprowadza więc w świetle panujących przepisów Pański staż pracy to 1 miesiąc na każde 2 miesiące.
Pozdrawiam

Powrót