Praca sezonowa - konkrety!

• Autor wątku Autor wątku Szozda
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Szozda

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Więc tak zdecydowałem się wyjechać pod koniec września do Niemiec do pracy sezonowej na 6 miesięcy (3mc w 2009/3mc w 2010) - z tego co wiem więcej nie mogę. Ukończyłem ZSZ w zawodzie kucharz małej gastronomi, nie miałem jeszcze okazji pracować na tym stanowisku w PL ale chciałbym pracować w nim o ile to możliwe. Język jedynie troszeczkę naprawdę tylko troszeczkę w rozumieniu a nie mówieniu czy pisaniu ale mam tam dziewczynę więc pomoże. Chciałem też wynająć mieszkanie. Wszystkie plany tyczą się Bremen w okolicy Vegesack.

Pytania:
1. Czy mam szansę na znaleźć taką pracę czy szanse są nikłe?
2. Jak ze znalezieniem domu?
3. Jakie urzędy w DE jak i PL muszę odwiedzić?
4. Jakie dokumenty mi potrzebne?

Piszę ten wątek ponieważ informacje które dotąd znalazłem albo nie były konkretne albo były nie aktualne.
I jak teraz przedstawia się sytuacja?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi ;)
Pozdrawiam
Michał Z.

no coz skoro masz tam dziewczyne ktora moze pomoc to z odpowiedzia na pytania 1 i 2 to kontaktuj sie z nia.
3 - w pl to jesli dobrze sie oruientuje to urzad pracy w miejscu zamieszkania lub tam gdzie podlegasz, dostaniesz druk do wypelnienia dla pracownikow sezonowych pracujacych za granica
w de potencjalny pracodawca zglosi ciebie do BafA i zalatwi wszystkie formalnosci wiec ty nie musisz nic zalatwiac
4 - moze przydac sie swiadectwo ukonczenia szkoly (najlepiej przetlumaczone na niemiecki)
plus dokumenty osobiste (dowod/paszport) i karta EKUZ

Gdzie się wybrać żeby dostać kartę EKUZ?
Czyli właściwie w Polsce muszę tylko załatwić kartę, tak?
Pomijając tłumaczenia świadectwa...

Ahh.. orientujesz się ile kosztuję w/w karta?

w oddziale NFZ wlasciwym dla miejsca zamieszkania, karta jest bezplatna

Od 01.01 2005 wydłużył się okres legalnej pracy sezonowej w Niemczech o miesiąc. Jest to bardzo pozytywna wiadomość, bowiem w Niemczech wciąż obowiązuje okres przejściowy i jest to jedno z państw, w którym najtrudniej otrzymać pozwolenie na pracę.

Tak piszą na stronie hrc.pl, czy to prawda?

hmm dobre pytanie, nie wiem jaki obowiazywal do 31.12.04 ale teraz BafA okresla jednoznacznie do 90 dni w roku kalendarzowym

Ok wiec jestem w Niemczech :)
Znalazlem prace w restauracji, bylem na dniu probnym i uslyszalem ze moge pracowac... ale narazie tylko w postaci 400€ auf Basis - czyli te 400 € na mc, czy moge pracowac w ten sposob jako pracownik sezonowy? 400€ to troche malo bo wtedy wypada jakies 15h na tydzien i czy moge szukac druga prace tego typu? Jak to pogodzic? Bo wiadomo mieszkanie to okolo 200-250€ i jeszcze trzeba zyc...

Jeszcze jedno pytanie: Czy kaucje moge rozlozyc na raty?
Prosze o jak najszybsza odpowiedz bo jutro mam ustalac szczegoly z pracodawca..

nie chwytam.. ma pan pozwolenie na prace a chce sie pan zatrudnic jako sezonowy, gdzie sens i logika ? skoro ma pan uprawnienia do ALG II, to trzeba sie zatrudnic na 400 i szukac w miedzyczasie czegos na pelny etat
kaucje mozna rozlozyc pod warunkiem, ze wlasciciel mieszkania sie na to zgadza, mozna tez zlozyc depozyt na konto i wplacac go w ratach

troszke zle to sformulowalem, nie mam pozwolenia ... nie mam obywatelstwa niemieckiego i jestem tu dopiero nie cale 2 tygodnie wiec nie sadze ze moglbym dostac pozwolenie ...

no to ciekawe na jakiej podstawie ten panski potencjalny pracodawca chce pana zatrudnic na 400 basis :cool:
jako pracownik sezonowy i owszem.. w gastronomii .. jak najbardziej .. ale nie na basis tylko za 400euro przy ilosci godzin do uzgodnienia...
jesli to panu odpowiada.. to zycze powodzenia

hmm aha czyli rozumiem ze w postaci pracownika sezonowego ja tak samo jak i pracodawca placimy podatek nie zaleznie od wynagrodzenia? poniewaz tutaj wlasnie rozchodzilo sie o ????podatek????? i o to ze go nie bede placil, mimo tego ze ja nic o takim czyms nie wspominalem... dobrze rozumiem, czy nadal bladze?

to nie o podatek tylko o forme zatrudnienia, na 400basis mozna zatrudnic osobe ktora legitymuje sie pozwoleniem na prace, pacownik sezonowy nie musi go posiadac.
facet wyszedl z zalozenia ze na 400basis bedzie placil mniejszy podatek.. i bafa z finanzamtem szybko go "wyprostuja" :evil:

ten artykul nie wspomina o jednej malej aczkolwiek istotnej rzeczy, uzyskanie pozwolenia na prace dla polakow, w tym momencie nie jest mozliwe ot tak jak to napisali. nie uwzglednili ze zakaz obowiazuje do maja 2011
wyjatkiem sa pozwolenia dla pracownikow o wysokich kwalifikacjach ktorzy dostaja specjalne pozwolenia oraz osob ktore zawarly zwiazki malzenskie z obywatelami niemieckimi.
nawet wspomniani tam pracownicy przygraniczni zakladaja firmy w de lub pl i swiadcza uslugi jako firmy a nie osoby fizyczne

a czy pracodawca zmieni zdanie.. prosze pytac pracodawce.. ja wrozem nie jestem ;)

yhmm czyli artykul wprowadza w blad czytelnika wlasnie cos mi nie pasowalo.. ;) ale jest sprostowanie i dobrze..

teraz mysle ze juz wszystko wiem co mi potrzeba w tym momencie, dyiekuje za pomoc

niestety wprowadza bo wszyscy mysla, ze obowiazuje rowniez polakow a tak nie jest .. tyczy sie to obywateli "starej unii" plus "nowi" oprocz polakow, czechow, rumunow i bulgarow
jesli wykazaby pan, ze posiada pan odpowiednie kwalifikacje dla swego potencjalnego pracodawcy i w promieniu 50km nie ma nikogo innego to pracodawca wystepuje do bafa o takie pozwolenie w drodze wyjatku, to taki "sponsoring" ale wiazacy sie z pomoca w zakresie znalezienia zakwaterowania i pomocy w zagospodarowaniu na poczatku ;)

hmm a czy trudno by bylo pracodawcy udowodnic ze nie ma nikogo na to miejsce w w/w 50km?
i jak rozumiem slowo sponsoring oznacza ono w tym wypadku to ze gdybym mial takie pozwolenie otrzymal bym jakis zasilek od panstwa niemeickiego?

jesli chodzi o prace w kuchni to bez szans, pisalem o wykwalifoikowanych pacownikach z waska specjalizacja.. np informatycy ,analitycy itp.
a wspomniany "sponsoring" to po prostu zbowiazanie pracodawcy, ze nie zostawi takiego pracownika na "lodzie" tylko pomoze w znalezieniu lokum i wyplaci pieniadze na poczet egzystencji przez pierwszy miesiac lub dwa
zasilki od panstwa niemieckiego przysluguja osobom ktore posiadaja pozwolenie na prace i pracowaly bez przerwy minimum jeden rok kalendarzowy

ok to teraz wszystko az do szkieletu jest jasne... ;)

"przecietnie" wykwalifoikowany czlowiek nie majacy obywatelstwa moze legalnie pracowac tylko na dwa sposoby..
1. Praca sezonowa 3mc w roku kalendarzowym
2. Gewerbe/Dzialalnosc gosp

Mam wrazenie ze ten temat nie jednej osobie rozjasni wszystko... ;))) Teraz tylko miec nadzieje ze mojemu pracodawcy nie bedzie przeszkadzala forma pracy/umowy..
pozdrawiam i zycze milego niedzielnego wieczoru :))

dobra dla uporzadkowania watku, pracowac na terenie niemiec moga legalnie:
- osoby w zwiazkach malzenskich z obywatelami niemieckimi
- osoby w wysokich kwalifikacjach po uprzednim otrzymaniu pozwolenia na prace na wniosek pracodawcy
- osoby posiadajace wlasna dzialalnosc gospodarcza
- pracownicy sezonowi na okres 90 dni w kazdym roku kalendarzowym w branzy gastronomicznej, hotelarskiej, lesnictwie, rolnictwie

Powrót