Praca sezonowa w Niemczech - dokumenty POMOCY!!

• Autor wątku Autor wątku majena
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

majena

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam i proszę o pomoc!!!

Co roku mam ten sam problem. Wyjeżdżam sezonowo do Niemiec i dostaje od pracodawcy niemieckiego dokumentację (kwestionariusz stwierdzający obowiązek ubezpieczeniowy) pojawia się tam punkt 6 dotyczący tego czy w kraju pochodzenia pełnie funkcję gospodyni domowej?? Odpowiadam, że tak. Następnie muszę się udać do jakiegoś Urzędu, aby mi przybił właśnie w tej rubryce pieczątkę. Najbliżej mam nasz Urząd Gminy, ale niestety oni nie chcą tego podbijać :(!!!! I co teraz ?? pracodawca wymaga a nikt mi tego nie podbije. Bardzo proszę o pomoc, bo już nie mam siły do tej sprawy.

i teraz trzeba zapytac w urzedzie gminy, dlaczego odmawiaja podstemplowania

Tłumaczą się tym że niby w razie wypadku będą pociągnięci do wypłaty odszkodowania, ale to jest chore gdyż mój niemiecki pracodawca mnie ubezpiecza!!! :mad:

to prosze zapytac od kiedy urzad gminy wyplaca odszkodowania z tytulu wypadku przy pracy :o
i prosze zapytac ode mnie co ona pali albo pije bo niezle daje :D ja tez tak chce ;)

Mam podobny problem z pkt. 6 dot. Pełnienia funkcji gospodyni w kraju pochodzenia. Także mam to mieć podbite przez urząd gminy lub sołtysa. Byłem w urzędzie miasta Krakowa, tam jedynie w Wydziale spraw administracyjnych podbili mi pieczątki od potwierdzenia zameldowania na pobyt stały z pieczątką urzędu i przez kogo. Ja chciałem, żeby mi podbili w tym miejscu pod pkt. 6 to powiedzieli, że oni nie mogą sprawdzić, że pełnię taką funkcję. Proszę o pomoc gdzie mam się udać o podbicie tego pkt. 6 i z jakimi argumentami?

Ostatnia edycja:
Witam!!! ja mam ten sam problem i nie wiem jak i gdzie mam to załatwić. Ale słyszałem że można to potwierdzenie załatwić u notariusza ale nie mam pewności.Czy wie ktoś cokolwiek na ten temat?

Jak macie znajomego sołtysa, to idźcie do niego po pieczątkę, wystarczy. Mnie chcieli wysłać do notariusza, głąby.

heh, co roku mam dokładnie ten sam problem... moi znajomi podali mi rozwiązanie właśnie z tym znajomym sołtysem... a jeśli go brak? u mnie w urzędzie miasta powiedzieli, że mi tego nie podbiją, bo coś tam coś tam... w związku z czym coś tam coś tam.... i muszę się udać gdzie indziej.... na pytanie gdzie mam się udac z tym pismem życzliwa pani odpowiada...nie wiem :) katastrofa jakaś!! teraz jak jestem w DE to pracodawcy mówię, że mam pieczątkę na początku kwestionariusza, i ona tyczy się całego dokumentu, bo tam nie chcą mi jej umieścić, w tym tajemnym pkt.6!!! odpowiedzią pracodawcy są wielkie oczy, ale co ja poradzę na to???? :mad:

w ZUS-ie wydadzą zaświadczenie, że nie odprowadza Pani składek na ubezpieczenie. To powinno wystarczyć

miszkam w mieście powyżej 300 000 mieszkańcow i potrzebuje pieczątki w punkcie 6. czy w moim przypadku również wystarczy pieczątka od sołtysa ??

mieszkam w mieście, ale w urzedach nie chcą postawić pieczatki :( mam znajomego sołtysa z miejscowiny położonej obok mojego miasta. czy pieczątka postawiona przez tego sołtysa też by się nadawała czy to koniecznie musi byc pieczątka z urzędu miasta w którym jestem zameldowany??

Powrót