P
placekfuj
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 7
Witam, moje pytanie brzmi jak wygląda sytuacja z płaceniem podatku w mojej sytuacji. Jestem osobą dorosłą, nie zatrudnioną, samotną, zameldowaną w Polsce. Chciałabym wyjechać do pracy w Niemczech na niemiecką umowę, na ok. 90-100dni. Kwota wolna od podatku w Niemczech wynosi 10908e z tego co rozumiem. Będzie obowiązywał mnie ograniczony obowiązek podatkowy ponieważ będę pracować mniej niż 182dni. Czy będę przypisywana do klasy podatkowej jeśli tak to do jakiej? Czy ten podatek będzie odprowadzany co miesiąc czy dopiero jeśli bym przekroczyła wolną kwotę od podatku? ( oczywiście nie przekroczę). Ile będzie wynosił podatek który będę tam płacić?(przykładowo na godzinę 12e brutto bym miała) Czy później będę mogła starać się o zwrot 100% tego podatku który zapłacę? A może najprościej po prostu wyjechać z agencją na polskiej umowie i nie zawracać sobie tym głowy? Czy korzystnym było by dla mnie zameldowanie się w Niemczech na ten okres czasu? Szczerze mówiąc czuje się bardzo zagubiona w tym temacie jestem osobą młodą i nie do końca to wszystko ogarniam. Bardzo bym prosiła o pomoc