S
skorpionjs
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 38
Wyjechałem do Niemiec do pracy sezonowej,w Polsce jestem zarejestrowany w powiatowym urzędzie pracy jako bezrobotny,niemiecki pracodawca powiedział mi przed wyjazdem abym zabrał ze sobą zaświadczenie z urzędu pracy że jestem bezrobotny,co uczyniłem.Na miejscu w niemczech dostałem do podpisania umowę o prace sezonową od 16-09-2011 do 15-11-2011 roku jako kombajny na polu.Jednak tej pracy nie wykonywałem ponieważ jak się pracodawca dowiedział że jestem malarzem to kazał mi malować jego dom.Pracowałem tam 10 dni roboczych od 16 września do 27 września i dałem pracodawcy pisemne wypowiedzenie,jednak popełniłem błąd bo napisałem w jednym egzemplarzu.Pracodawca niemiecki powiedział mi że świadectwo pracy otrzymam dopiero po 15 listopada ponieważ teraz on nie ma czasu.Jest to dla mnie o tyle uciążliwe ponieważ po przyjeżdzie do Polski nie mogę się zarejestrować ponownie na bezrobociu i utraciłem przez to zasiłek,bo wyjeżdżając do niemiec zgłosiłem podjęcie pracy sezonowej.Moje pytanie:czy niemiecki pracodawca ma prawo dopiero po 15 listopada wystawić świadectwo pracy?