Praca skazanego poza zakładem karnym

• Autor wątku Autor wątku skarlet
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam. Mąż ma 8 mies wyroku, czy jest możliwość aby dostał pracę w firmie gdzie pracował do tej pory?

A jak to załatwić? Czy to zakład pracy musi się zgłosić do zk o konkretnego skazanego?

grafryb napisał:
Czy to zakład pracy musi się zgłosić do zk o konkretnego skazanego?

No to jest najlepsze rozwiązanie. Zadzwonić, porozmawiać, dowiedzieć się, czy jest możliwość (bo może się skazany nie kwalifikować do zatrudnienia).

witam, czy jest jakas klasyfikacja przy kierowaniu skazanego do pracy? tzn. co biora pod uwage? czy pierwszenstwo maja Ci, ktorzy maja trudna sytuacje finansowa rodziny, alimenty, nie splacone kredyty??? pytam, poniewaz wychowawca wciaz odwleka czas skierowania meza do pracy tlumaczac sie kolejka skazanych, ktorzy zglosili sie wczesniej. ze pierwsi sa alimenciarze itd... nie wiem, czy ja roznie sie od kobiet wychowujacych dzieci tych alimenciarzy, bo ja rowniez mam na utrzymaniu dwojke malutkich, a maz nie ma jak mi pomoc, bo wychowawca jakos nie jest przekonany o koniecznosci szybkiego zatrudnienia. ja tez mam potrzeby, a nie moge pojsc do pracy bo dzieci sa zbyt male na zlobek, poza tym w pierwszej kolejnosci kieruja dzieci matek pracujacych-poza tym takie osrodki kosztuja. maz ma pozytywne wywiady od dzielnicowego i kuratora, mial 3 miesieczna przerwe z ktorej powrocil o czasie-udzielona na ciezka sytuacje rodzinna, oraz dwie przepustki losowe wiec jest jakby sprawdzony, jak sprawowal sie na wolnosci. wychowawca jest pasywny i podpowiada z kasliwym usmiechem, zeby maz wzial sobie kolejna przerwe jak jest az tak zle...albo kolejna przepustke losowa-tylko, ze akurat taka sytuacja niczego nie podreperuje a my nie chcemy kolejnej przerwy bo to wegetacja i odwleka moment wyjscia. prosze o odpowiedz-czy sa jakies przepisy, ktore okreslaja kogo w pierwszenstwie mozna zatrudnic??? maz jest w zakladzie polotwartym, wczesniej pracowal pol roku na terenie zakladu spolecznie.

bijouu napisał:
czy sa jakies przepisy, ktore okreslaja kogo w pierwszenstwie mozna zatrudnic???

Tak:

1) Art. 121 kkw - Art. 129 kkw

2) Rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości z dnia 9 lutego 2004 r. w sprawie szczegółowych zasad zatrudniania skazanych

Witam serdecznie,

Jak rozumiecie przepisy rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości w sprawie szczegołowych zasad zatrudniania skazanych, a konkretnie

par. 2
Skazani mogą być zatrudnieni odpłatnie:
1) przy pracach porządkowych oraz pomocniczych na rzecz jednostek organizacyjnych Służby Więziennej;
2) w przywięziennych zakładach pracy;
3) u innych zewnętrznych przedsiębiorców, w tym również w ramach umowy o pracę, umowy zlecenia, umowy o dzieło lub umowy o pracę nakładczą.

w kontekście możliwości podjęcia pracy na terenie zakładu karnego u (nazwijmy to ogólnie) prywatnego przedsiębiorcy?

Tzn. czy Waszym zdaniem można zatrudnić skazanego do pracy na terenie zakładu karnego np. w oparciu o umowę zlecenia czy pracę nakładcza, czy tylko wyłącznie na podstawie skierowania do pracy?

I jeszcze jedno, zgodzicie się z takim stwierdzeniem:

W ramach zatrudnienia na w/w podstawach prawnych skazany może świadczyć pracę na rzecz rozmaitych podmiotów, takich jak: zakład karny lub inne jednostki organizacyjne Służby Więziennej, przywięzienny zakład pracy, inny pracodawca (np. zewnętrzny przedsiębiorca publiczny lub prywatny), organy samorządu terytorialnego, instytucje charytatywne. Przytoczone przepisy wskazują na to, że kwestia konieczności uzyskania zgody skazanego na wykonywanie pracy nie zależy od podmiotu, na rzecz którego świadczy on pracę, lecz od podstawy prawnej na jakiej to następuje.

Liczę na pomoc :)

Jejku, jak przeczytałam swoje pytanie, to sama się pogubiłam.

Chodzi mi o to, czy patrząc na przepisy Kkw. i rozporządzenia o szczegółowych zasadach zatrudniania skaznaych skazany może podjąć pracę:
A) u przedsiębiorcy prywatnego 1) poza zakładem karnym 2) w zakładzie karnym?

B) u przedsiębiorcy państwowego 1) poza zakładem karnym 2) w zakładzie karnym?

Czy na podstawie umowy o pracę, zlecenie, o dzieło etc. można zatrudniać tylko na zewnątrz zakładu karnego czy też wewnątrz np. w przywięziennych zakładach pracy, przy pracach pomocnicznych?

No to chyba jaśniej trochę wyszło :?: :confused:

czy mozecie dac jakies namiary na firme/osoby zatrudniajace skazanych lub bylych wiezniow? lub czy cokolwiek wiecie w tym temacie? Prosze o pomoc

karolinaksk napisał:

Nie możemy. Firmy mogą sobie nie życzyć, by na publicznym forum głosić, kogo zatrudniają. To sprawa firmy, skazanego i administracji jednostki.

Można się ubiegać o to by mój m pracował tam gdzie przed osadzeniem (jeśli załatwię to z firmą?) ale wiąże się to z przeniesieniem do miejsca zamieszkania?

malami980405 napisał:
Można się ubiegać o to by mój m pracował tam gdzie przed osadzeniem (jeśli załatwię to z firmą?)

Ubiegać się można o wszystko. Nawet o posiadanie konia na biegunach w celi.

A czy można pracować tam, gdzie się pracowało przed osadzeniem? Teoretycznie tak. Praktycznie - mizerne szanse. Firma musiałaby zatrudniać osadzonych - czyli mieć umowę podpisaną z jednostką penitencjarną.

forg napisał:
Nie możemy. Firmy mogą sobie nie życzyć, by na publicznym forum głosić, kogo zatrudniają. To sprawa firmy, skazanego i administracji jednostki.

Rozumiem. Chodziło mi o pracodawcę, który zatrudnia byłych więźniów - do pracy dyplomowej wywiad z taką osobą. Moim zdaniem to dobry przykład, że daje się człowiekowi drugą szansę.
Pozdrawiam

Moje pytanie dotyczy art.123 paragraf 4 który mówi że jeśli skazany był gotów do pracy a z przyczyn niezależnych od siebie nie mógł iść do pracy to zakład karny powinien zapłacić za ten dzień. pracuje wewnątrz zakładu w warsztacie kierownika często nie ma w pracy i wtedy mamy wolne i tracimy dniówkę. Czy na podstawie tego artykułu mogę zarządać od zakładu karnego wyrównania za te dni.

Powrót