Praca studenta w niemczech

• Autor wątku Autor wątku pawel90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawel90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Jestem studentem i chciałbym wyjechać do pracy. Moja ciocia ma w Niemczech firmę i chciałbym się u niej zatrudnić w czasie wakacji, tzn. ok. 4 tygodni. Jakie dokumenty powinienem mieć, aby móc legalnie się zatrudnić? Jakie procedury muszą zostać wykonane?
Za każdą pomoc z góry dziękuje. Pozdrawiam.

"Istnieje też możliwość skierowania przez pracodawcę bezpośredniego, imiennego zaproszenia do konkretnego studenta. W takim wypadku konieczne jest dostarczenie przez studenta swojemu przyszłemu pracodawcy zaświadczenia o wpisaniu na listę studentów, którą ten, wraz z umową o pracę przedkłada w niemieckim urzędzie pracy. Umowa o pracę przysyłana jest z niemieckiego urzędu do studenta."

Czyli mojej sytuacji dotyczy ten fragment z tej strony? Chciałbym dowiedzieć się konkretnie i być pewny, ponieważ bardzo mi zależy na tej pracy a nie chciałbym za późno się za to zabrać. Z tego fragmentu wynika, że mam wysłać cioci pismo potwierdzające to, że jestem studentem, ona złoży to do niemieckiego urzędu, a ten urząd przyśle mi umowę na mój adres do Polski tak?

Bardzo proszę o pomoc... Na pewno jest ktos na forum kto jest w stanie odpowiedziec...

Powrót