Praca - Udostępnianie swojego Peselu

• Autor wątku Autor wątku boniunio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

boniunio

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam. Pracuje w sieci handlowej i zostaliśmy poinformowani przez pracodawce że w celu wystawianie Tax Free klientowi z zagranicy musimu udostępnić na specjalnej platformie swój numer Pesel żebym później mógł wytawić ten dokument i z tego co mi wiadomo na tym dokumencie dla kupującego ma być widoczne moje imie nazwisko i właśnie pesel. Czy jest to zgodne z prawem że pracodawca każe udostępniać mój Pesel na zewnętrznej platformie ?
Z góry dziękuje za odpowiedz
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Gapciu napisał:
Przecież sam napisałeś, ze dobrowolnie.

"dobrowolnie" a jak nie udostępnimy to będziemy mieli rozmowe z Prezesem.
także wiesz jaka to dobrowolność.
Edytowałem mój post bo może być to mylące.

Zgodnie z prawem cię nie ma jak zmusić, a resztę sobie sam dopowiedziałeś jak sie skończy wizyta u prezesa.

Inna sprawa, ze ludzie wariują z tymi Peselami. Są to bezwartościowe dane z ktorymi nikt nie jest w stanie nic zrobic. Wszystkie ksiegi wieczyste maja pesele widoczne i w 10 sekund na podstawie adresu ci powiem jaki pesel ma wlasciciel jakiejkolwiek nieruchomości w Polsce.

Popieram stanowisko Gapcia co do przywiązywania zbyt dużej wagi do tych 11 cyferek. W KRS (spółki z o.o., fundacje itp) też są PESEL-e i to najbogatszych ludzi w Polsce czy pani Rozenkowo-Majdankowej (mimo to ludzie nadal jej zarzucają, że jest 10 lat starsza niż twierdzi).

Ostatnia edycja:
Gapciu napisał:
szystkie ksiegi wieczyste maja pesele widoczne i w 10 sekund na podstawie adresu ci powiem jaki pesel ma wlasciciel jakiejkolwiek nieruchomości w Polsce.
Nie, nie wszystkie. Uczestnik jednego z postępowań, którym się zajmowałem, nie miał wpisanego peselu w KW i miałem rozkminę, skąd wziąć pesel.

Powrót