Praca umowa zlecenie/delegacja w niemczech

• Autor wątku Autor wątku Gabrielos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gabrielos

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam od ponad miesiąca pracuję w niemczech za pośrednictwem Polskiego biura. Wybrałem tą opcje ponieważ skusiło mnie brak zeitkonta. Wspomne że pracowałem już w niemczech w niemieckiej leihfirmie w której posiadałem klase podatkową 1 oraz ubezpieczenie w Daku i moldunek. Systuacja wygląda nastepująco. Za przepracowany tydzien miesiąca otrzymałem wypłate w wysokosci 418euro brutto Auszlug wyszło 375.Wszystko na niemieckim lohabrehtung ale czemu skoro rozliczam sie w polsce?
Przechodzac do sedna dostałem 270 euro ponieważ zostało mi zabrane czarno na białym 100 euro. Pani ksiegowa twierdzi ze to jest w złotówkach.. Dzwonie do innej pani z biura twierdzi ze faktycznie ze zostanie mi to zwrocone w ciagu trzech dni roboczych. Mijają owe trzy dni dzwoni do pani ksiegowej czy wyslala mi już pani fiszki z wyrownania. Odpowiedziala ze tak oczywiscie nic nie otrzymałem po kolejnych 20 telefonach udalo sie dodzwonić.. Pani odpowiada ze poszlo na meila dobrze sprawdzam dostalem ta samo fiszke bez wyrownani ale w meilu bylo napisane takie bzdury ze glowa mala proponuja mi trzecia klase podatkowa za 2 miesiace wspolpracy co jest dla mnie karygodne bo nie wezne ślubu w tak krótki odstepie czasowym haha. Przechodzą do zenitu sprawy twierdzą ze w zakoragleniu wychodzi 6.80 na reke przy stawce 9.50 brutto na godzine.Pytajac o diety dostaje sie informacje ze jesli panu cos sie nie podoba zawsze moze pan zmienic prace.Pani ksiegowa twierdzi ze rozlicza mnie w nimieckim finanzamcie poprosiłem o adres i numer telefonu to naglę pabi ksiegowa przestala mnie slyszeć oraz mnie spławiła odkladajac sluchawke. Biuro nie posiada nawet numeru biurowego tylko nest podany telefon do jednej z pan rekrutujacych. Nie mam pojęcia jak to ugryć kolega z pracy za 187 godzin z pracy wyplacili po 1200 euro i odjeli 400 za mieszkanie twierdzac ze to w zlotowkach mi zabrali 100 a powinni doplacic bo mam w wlasnym zakresie nie podnajmuje ich meliny
Proponują klase podatkowa lepsza po dluzszej wspolpracy mysla ze kazdy jest oslem. Prawda jest taka ze oszukują kazdego jednym slowem kabaret. Ale chce sie dowiedziec jak w razie potrzeby z nimi walczyc oraz jakmi cudem moge miec 6.80 netto skoro wychodzi 8.60 prostym liczeniem? za44h dostalem 418 brutto netto wyszlo 375 otrzymalem 270 z czego twierdza ze odieli mi 100 zl za mieszkanie choc mialem miec doplate. Oczywiscie w pracy dowiedzialem sie ze niemiecki zaklad pracy placi 200 euro na glowe na mieszkanie polskiemu biurowi z czego oni maja mi doplacac 150. Sytuacja kuriozalna i mozna wpasc w depresje

Mysle, że wTwoim 8,60 jest juz zawarta dieta. Normalnie z 9,50 przy 1 klasie podatkowej wychodzi mniej, wiec Twoja ksiegowama racje.
Podatek musisz mieć odprowadzany w DE, tylko składki ubezpieczeniowe w Pl.
Diety powinienes otrzymywać i nieźle na tym wychodzic, ale nie wiem, czy to jest możliwe, jeśli masz swoje mieszkanie tu w De. Poszukaj w necie, na pewno znajdziesz odpowiedź.
Finanzamt znajdziesz w tez w necie. Jest to urząd właściwy dla Twojego miejsca zameldowania i/lub wykonywania pracy.
Kwestię dopłaty do mieszkania wyjasnij w biurze lub z Panią która Cie rekrutowała.
Czytałes swoją umowe???

Powrót