praca w ciazy w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku youka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

youka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Prosze o pomoc. Mam prace na czas nieokreslony w pizzeri.Umowa 850 euro netto za 35 godzin pracy w tygodniu.Niedawno dowiedzialam sie ze jestem w ciazy i oczywiscie zglosilam to pracodawcy i dostarczylam zaswiadczenie od mojego ginekologa. Oczywiscie nie mialam przeciwskazan od ginekologa bym mogla nadal pracowac i pracowac chcialam.Niestety moj pracodawca od kiedy sie dowiedzial ze jestem w ciazy zaczal robic mi problemy.Na poczatku chcial mnie zwolnic ale jak sie dowiedzial ze nie moze to chcial mi zmienic umowe na basis do 400 euro bez ubezpieczenia.Kiedy i to sie okazalo niemozliwe zrobil sie bardzo niemily.Niestety zachorowalam i musialam isc na 3 dni zwolnienia lekarskiego.Kiedy po zwolnieniu poszlam do pracy okazalo sie ze przyjal swojego kuzyna na moje miejsce.Nie wypowiedzial mi oczywiscie umowy o prace ale oznajmil mi ze bede teraz przychodzila tylko jak bedzie duzo pracy czyli na telefon.Czyli na umowie mam 850 euro i taka wyplate mam podpisywac a na reke moge dostawac np. 100 euro miesiecznie.Niby w zartach powiedzial ze jak sie nie zgodze to moze cos wymyslic zaby mnie zwolnic dyscyplinarnie bo powody zawsze moga sie znalezc lub przekaze restauracje swojemu bratu i juz nie bedzie moim pracodawca a wtedy zostaje bez pracy. Ja naprawde chcialam pracowac ale w tej sytuacji nie wiem co mam zrobic. Czy rozwiazaniem moze byc zwolnienie lakarskie do konca ciazy? czy polskie zwolnienie bedzie honorowane w niemczech i czy musze je tlumaczyc? kto mi bedzie placil na zwolnieniu? i gdzie mam sie zglosic kiedy wyplata nie wplynie na moje konto bo pracodawca uzna ze jak jestem na zwolnieniu to pieniadze mi sie nie naleza?

Nie wdawaj sie w zadne przekrety, ze na papierze tak, a na reke inaczej,

I nie kombinuj z polskim zwolnieniem lekarskim, bo on moze je podwazyc i zazadac, zebys sie stawila u lekarza-specjalisty od medycyny pracy, a jak ten anuluje polskie zwolnienie, to cie rzeczywiscie zwolni dyscyplinarnie za szemrane zwolnienie.

Przez pierwsze 6 tygodni musi placic pracodawca, potem ok. 80% placi kasa chorych, wiec przynajmniej przez te 6 tygodni musisz miec zwolnienie niemieckie, wtedy bedzie mial zwiazane rece.

Jesli ci nie zaplaci, to musisz mu pisemnie wyslac wezwanie do zaplaty z terminem, jesli dalej nie bedzie placic, bedziesz go musiala podac do sadu (Zahlungsklage)

Nie chce wlasnie sie wdawac w jakies niejasne sytuacje bo nie chce sobie problemow. Ale nie wiem co mam zrobic bo jak sie nie zgodze na te warunki to moze mnie np posadzic o zle podejscie do klienta lub brak jakiejs kwoty w kasie lub jakis inny powod ,ktorego nie bede mogla wyjasnic. Nawet jak sie zgodze na te warunki to boje sie ze na koniec miesiaca moze mnie posadzic o nie stawianie sie do pracy bo w umowie mam 35 godzin a on chce mnie na telefon wzywac wiec jak bede miala 5 godzin w tygodniu to moze mnie za to np. zwolnic podstepem. Zwolnienie mysle ze dostane od ginekologa w niemczech ale on daje na 2 tygodnie a ja do Polski jade i nie wiem czy tam moge sie starac o zwolnienie do powrotu.Jutro mam wizyte kontrolna u Ginekologa i nie wiem czy prosic o zwolnienie,czy chodzic do pracy na tyle godzin co mam w umowie i nie dac sie odeslac do domu Teraz to sie boje do pracy chodzic bo nie wiem co on wymysli.(moze mnie posylac do lekarza medycyny pracy bo w ciazy moge sie na tyle zle czuc ze nie dam rady pracowac. Mam rowniez konflikt serologiczny czyli potencialne zagrozona ciaze)

Ostatnia edycja:
Idz do ginekologa i opowiedz mu swoja sytuacje, dodaj, ze przez ten stres masz problemy ze snem i bardzo zle sie czujesz-lekarz powinien ci w takim wypadku wystawic Arbeitsverbot.

Mozesz tez zglosic zachowanie szefa do odpowiedniego dla twojego regionu Aufsichtsamtu (zazwyczaj Gewerbeaufsichtsamt) i oni zrobia kontrole, czy warunki pracy sa odpowiednie dla osoby ciezarnej.

Zwolnic cie nie moze, nie moze tez zmienic nic w umowie, co byloby dla ciebie niekorzystne, jesli chce cie miec tylko na telefon, to niech ci to da pisemnie...
Nawet gdyby chcial cie zwolnic warunkowo musi uzyskac zgode Aufsichtsamtu, no i musi udowodnic twoja wine...

Ja napisze krotko, zglaszaj to czym predzej jako MOBBING.

Jak tego nie zrobisz to ten koles uprzykrzy Tobie zycie... Pokaz cymbalowi ze takie zagrywki w Niemczech to groza wiezieniem...

P.S.
Mozna dostac bardzo wysokie odszkodowanie jak wygrasz... Nagraj tylko to na dyktafon - rozmowe zawierajaca jak najwiecej szczegolow przekretu...

dziekuje bardzo za odpowiedzi. Bylam u ginekologa i dostalam zwolnienie do konca roku. Pomimo tego, ze pracodawca otrzymal moje zwolnienie pisze do mnie smsy ze mam w piatek przyjsc do pracy na 2 godziny bo tłok ma byc.Napisal rowniez ze kontrola mam sie nie martwic bo nie trzyma w restauracji mojego zwolnienia i nikt tego nie sprawdzi.(oczywiscie trzymam te wszystkie smsy). Teraz zaczynam myslec ze on cos z glowa ma nie tak). Zasugerowal rowniez ze to mi powinno zalezec bo jak jestem na zwolnieniu to nie zarabiam. Tylko czekam na dzien wyplaty.
Mam pytanie.Na swieta i nowy rok bede w Polsce a zwolnienie mam do 31.12.12 czy w Polsce moge starac sie o zwolnienie? czy lepiej jak je przetlumacze u przysieglego tlumacza?
Kiedy przyjade po swietach do Niemiec mam spotkanie z Ksiegowa mojego tescia i mam nadzieje ze razem cos poradzimy)

Ostatnia edycja:
A wiec tak, pracodawca dobrze kombinuje, bo w momencie kiedy podejmniesz prace zwolnienie jest przerwane i jesli po dwoch dniach bedziesz chciala zostac w domu to musisz isc do lekarza po kolejne

Jesli chcesz na swieta wyjechac to musisz -niestety- zapytac pracodawce i kase chorych o pozwolenie (w formie pisemnej), zarowno pracodawca jak i kasa chorych moja prawo sie niezgodzic. Chorobowe jest po to, by jak najszybciej wrocic do zdrowia, wyjazd w zimie do Polski jest dosyc ryzykowny (zwlaszcza dla ciezarnej) wiec nie ludzilabym sie, ze taka zgode dostaniesz...

Gdybys przyslala kolejne zwolnienie lek. z Polski twoj pracodawca nie musialby go zaplacic i moglby wystapic o pozwolenie na zwolnienie cie z pracy w trybie natychmiastowym, wiec radze te swieta spedzic w Niemczech

No i co ma znaczyc, ze jak jestes na chorobowym to nie zarabiasz? Pracodawca musi ci dac taka wyplate jaka bys dostala pracujac

No i nie bardzo rozumiem po co ci ksiegowa? Jesli juz to Fachanwalt (Arbeitsrecht), no ale on ci powie to samo co ja...

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam. Jestem w 2 miesiacu ciazy, Pracuje jako masazystka w spa w Niemczech na dwie zmiany. pierwsza 9.30-18 druga 13.30-22.00. ( Godzine wracam do domu mam 53 km).Praca stojaca, ´w temperaturze ok 38 stopni. Na weekendy brak przerw jedynie 15 min. Moj lekrz prowadzacy chce wystawic mi zwolninie lekarskie, ale kaze mi udac sie do Lekarza Medycyny Pracy. W pracy powiedyiali mi, ze takie cos wogole nie jest potrzebne i lekarz prowadzacy powinien od razu wystawic takie zwolnienie, poniewaz warunki pracy nie sa wogole przystosowane dla kobiety w ciazy. . Co mam w takiej sytuacji zrobic? Zle sie czuje w ciazy , mam zwaroty glowy i wymioty.Prosze o porade.

Proponuje po prostu zmienić lekarza prowadzącego.

Witam, mam pytanie odnoście mojej sytuacji w której się aktualnie znajduje. Od 1 grudnia 2014 pracuje w firmie na produkcji w niemczech przez firme pośredniczą, umowa była podpisana na okres 4 msc tzn. do 31.03.2015. Od 1.04.2015 firma (bez pośrednika już) przedłużyła mi umowe na rok (bez okresu próbnego). Problem jest taki że okazało się że jestem w ciązy (koniec 3 msc). 13 kwietnia mam termin u ginekologa i dostane papiery które musze pokazać w pracy odnośnie mojego stanu. Moje pytanie jest czy pracodawca może mi w jakiś sposób unieważnić umowe (anulować)? Czy powinnam się czegoś obawiać ze strony pracodawcy? (tzn. czy może mnie zaskoczyć jakimś kruczkiem prawnym).
Nie znam praca pracy niemieckiego.
Bardzo proszę o pomoc, Z góry DZIĘKUJE wszystkim :)

Powrót