Y
youka
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
Prosze o pomoc. Mam prace na czas nieokreslony w pizzeri.Umowa 850 euro netto za 35 godzin pracy w tygodniu.Niedawno dowiedzialam sie ze jestem w ciazy i oczywiscie zglosilam to pracodawcy i dostarczylam zaswiadczenie od mojego ginekologa. Oczywiscie nie mialam przeciwskazan od ginekologa bym mogla nadal pracowac i pracowac chcialam.Niestety moj pracodawca od kiedy sie dowiedzial ze jestem w ciazy zaczal robic mi problemy.Na poczatku chcial mnie zwolnic ale jak sie dowiedzial ze nie moze to chcial mi zmienic umowe na basis do 400 euro bez ubezpieczenia.Kiedy i to sie okazalo niemozliwe zrobil sie bardzo niemily.Niestety zachorowalam i musialam isc na 3 dni zwolnienia lekarskiego.Kiedy po zwolnieniu poszlam do pracy okazalo sie ze przyjal swojego kuzyna na moje miejsce.Nie wypowiedzial mi oczywiscie umowy o prace ale oznajmil mi ze bede teraz przychodzila tylko jak bedzie duzo pracy czyli na telefon.Czyli na umowie mam 850 euro i taka wyplate mam podpisywac a na reke moge dostawac np. 100 euro miesiecznie.Niby w zartach powiedzial ze jak sie nie zgodze to moze cos wymyslic zaby mnie zwolnic dyscyplinarnie bo powody zawsze moga sie znalezc lub przekaze restauracje swojemu bratu i juz nie bedzie moim pracodawca a wtedy zostaje bez pracy. Ja naprawde chcialam pracowac ale w tej sytuacji nie wiem co mam zrobic. Czy rozwiazaniem moze byc zwolnienie lakarskie do konca ciazy? czy polskie zwolnienie bedzie honorowane w niemczech i czy musze je tlumaczyc? kto mi bedzie placil na zwolnieniu? i gdzie mam sie zglosic kiedy wyplata nie wplynie na moje konto bo pracodawca uzna ze jak jestem na zwolnieniu to pieniadze mi sie nie naleza?