Praca w ciąży

• Autor wątku Autor wątku niesmiała
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

niesmiała

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Mam pytanie. Pracuje w jednej firmie od września 2011 roku na umowie zlecenie. Od sierpnia byłam wciągnięta pod ubezpieczenie męża(pracuje na cały etat) Powiedziałam pracodawcy pod koniec marca że jestem w ciąży. Postąpiła jak człowiek i zaproponowała mi umowę na pełny etat od 2.04.20012 roku. Ale mam przepracować pół roku żeby mi się należał urlop macierzyński. Pracuje na godziny-ile przepracuje tyle zarobie. Moje samopoczucie się pogorszyło-jestem przemęczona(śpię i przed pracą i po pracy, nogi mi puchną). Pracodawca zaczą się mnie ostatnio czepiać-męczę się psychicznie- przyjerzdzam z pracy z płaczem. Co mam robić. Poradzcie:???:

Na jakiej umowie pracujesz od 2 kwietnia br. ?

Dostałam umowę na pełny etat ale na czas określony, do końca czerwca tego roku( pracuje w sklepie spożywczym). Jak rozmawiałyśmy wcześniej powiedziała że kobiet w ciąży się nie zatrudnia i jak podpiszę umowę to muszę przepracować pół roku, żeby mi się należał urlop macierzyński ostatnio zeszła do 5 miesięcy- jak to na prawdę jest??? Ps. Dała spokój i mi nie dokucza!:-)

Proszę odpowiedz dokładnie na pytania:
1/ Czy na umowie zlecenia od września 2011 r. byłaś zgłoszona do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego, i do kiedy trwała ta umowa?.
2/ Jaką obecnie masz umowę: o pracę, czy zlecenia - podaj daty zawarta od - do ?
3/ Jak wysoka będzie ciąża na dzień ostatniego czerwca ?.

Pierwszą umowę podpisałam 20.09.2011-31.10.2011( umowa zlecenie) drugą podpisałam 01.11.2011-31.10.2012(umowa zlecenie) trzecią dostałam od 01.01.2012-31.12.2012(umowa zlecenie) nie odprowadzała ode mnie składek zdrowotnych. Mąż wciągną mnie pod siebie na ubezpieczenie od 02.08.2011. Jak się przyznałam, że jestem w ciąży dostałam umowę na cały etat od 02.04.2012 do 30.06.2012. Ostatniego czerwca będę w 22 tygodniu ciąży. Moja szefowa powiedziała, że muszę pracować pół roku od dnia podpisania umowy żeby należał mi się urlop macierzyński. Ostatnio powiedziała że mogę pracować 5 miesięcy. Chcę coś więcej się dowiedzieć w tym temacie. Będę bardzo wdzięczna. Dziękuję z góry.:(

niesmiała napisał:
... nie odprowadzała ode mnie składek zdrowotnych. (

Czy zrozumiałaś o co ja pytałam ?
Nie padło pytanie o ubezpieczenie zdrowotne tylko o dobrowolne ubezpieczenie chorobowe.

niesmiała napisał:
...dostałam umowę na cały etat od 02.04.2012 do 30.06.2012. (

Czy to jest umowa o pracę na okres próbny czy na czas określony - a może umowa zlecenia ?.

Nie odprowadzała na mnie dobrowolnego ubespieczenia chorobowego. Umowa jest na pełny etat na czas określony.

niesmiała napisał:
Umowa jest na pełny etat na czas określony.

Powtarzasz w kółko to samo - chcesz konkretnej odpowiedzi a sama nie odpowiadasz na ważne, zadane pytania.
Zapytam ostatni raz: czy to jest umowa o pracę ?

Tak to jest umowa o pracę.

Umowa o pracę musi być przedłużona do dnia porodu. Będzie przysługiwać zasiłek macierzyński 140 dni + do 4 tygodni dodatkowy. Po zatrudnieniu płatnikiem zasiłku macierzyńskiego będzie ZUS. Sprawdź, czy szefowa zgłosiła Ciebie do ubezpieczeń społecznych i zdrowotnych.

Mam pytanie. Jak mam się dowiedzieć czy mnie zgłosiła. Muszę z nią porozmawiać czy dowiem się tego gdzie indziej? I od jakiego czasu?

Od pracodawcy powinnaś otrzymać druk ZUS ZUA /zgłoszenie do ubezpieczeń/ lub poprosić za o ostatni m-c RMUA.

Chciała bym się dowiedzieć jeszcze na czym polega urlop macierzyński a jak zasiłek macierzyński? Czym się różni. I jak wygląda czasowo i finansowo urlop a zasiek.

Urlop macierzyński nie będzie przysługiwał (bo nie będziesz już pracownikiem) tylko zasiłek macierzyński z ZUS.Zasiłek macierzyński przez 140dni + dodatkowy4 tyg w kwocie średniego wynagrodzenia które otrzymywałaś.

Powrót