praca w ciazy

• Autor wątku Autor wątku domin8484
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

domin8484

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, mam problem. Jest to dosc skomplikowane, dlatego zwracam sie z prosba do Was. Moja zona pracowala 3 lata w pewnej firmie, nastepnie nie przedluzyli jej umowy. Potem bezposrednio byla na zwolnieniu lekarskim przez 30 dni i podpisala nowa umowe z ta sama firma. Teraz dowiedziala sie ze jest w ciazy. Lekarz gdy dowiedzial sie jaka to praca jest sklania sie do tego, zeby poszla na zwolnienie. I teraz:
1. Czy moze isc na zwolnienie?
2. Czy musi pracowac 30 dni (okres wyczekiwania), aby pojsc na zwolnienie ?
3. Czy ten okres 30 dni zwolnienia chorobowego po pracy wlicza sie do oplacania skladek i moze od razu isc na zwolnienie?
4. Czy jakby nie podpisala umowy o prace to moglaby kontynuowac zwolnienie chorobowe od innego lekarza teraz ginekologa i na jak dlugo - hipotetycznie

Dziekuje bardzo za pomoc. Pozdrawiam Dominik

domin8484 napisał:
Lekarz gdy dowiedzial sie jaka to praca jest sklania sie do tego, zeby poszla na zwolnienie.
Pracodawca równie dobrze może też zwolnić żonę z obowiązku świadczenia pracy lub przesunąć ją na stanowisko niezagrażające ciąży.
Ciąża to nie choroba.

hasło tego forum ,,Ciąża to nie choroba"... Pracodawca może odsunąć żonę od obowiązków zagrażajacych jej ciąży albo zwolnić ją ze świadczenia pracy. Moim zdaniem decyzję powinien tu podjąć lekarz. Nie wiem gdzie pracuję żona ale np. w moi przypadku nie bylo możliwości o tym, by pracodawca ał mi inne stanowisko.

kasiaczek1887 napisał:
Moim zdaniem decyzję powinien tu podjąć lekarz.
Najlepiej medycyny pracy.
Najłatwiej- wysłać na zwolnienie, niech podatnicy płacą.

@kasiaczek ale pracodawca nie musi przenieść na inne stanowisko wystarczy, że zwolni ciężarną z obowiązku świadczenia usług względem niego z zachowaniem wynagrodzenia. Różnica polega na tym, że nie płaci ZUS - czyli ja, ty - my podatnicy tylko ŁASKAWY PRACODAWCA ;)

Powrót