Praca w domu a ubezpieczenie mieszkania

• Autor wątku Autor wątku JoannaBar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

JoannaBar

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Pragnę uprzedzić osoby pracujące w domu, szczególnie prowadzące działalność gospodarczą. Należy zachować "czujność" ubezpieczając mieszkanie jako osoba fizyczna. Ja tego nie zrobiłam. Chociaż mój agent wiedział o mojej działalności, też nie zaproponował innego ubezpieczenia. Gdy stała się szkoda, towarzystwo ubezpieczeniowe wykorzystało zapisy w OWU i odmówiło uznania roszczenia. Przedstawiciel Rzecznika Ubezpieczonych uznał, że "nie ma sprawy".

Uważam, że towarzystwa ubezpieczeniowe nie powinny zawierać umów ubezpieczeniowych dotyczących mieszkania, w którym zarejestrowano działalność gospodarczą, bez wyraźnego spisania, co podlega a co nie podlega ubezpieczeniu. Przy takich zapisach jak obecne każdy przedmiot w mieszkaniu można uznać jako związany z prowadzeniem działalności gospodarczej.

Szukam innych osób, które mają podobne doświadczenia. Czekam na komentarze.

Pozdrawiam

Witam na forum :)
Każdy agent powinien rózróznić ubezpieczenie mieszkania osoby fizycznej i ubezpieczenie lokalu, w którym sie prowadzi działalnośc gospodarczą. Są to dwa rózne ryzyka. Ponadto, wypełniając wniosek o ubezpieczenie mieszkania zazwyczaj jest pytanie, czy w lokalu jest prowadzona działalnośc. Jesli tak. to część tego mieszkania , tę gdzie sie prowadzi działalnosc ubezpiecza się inaczej.
Skoro agent został poinformowany o tym fakcie i odpowiednio wypełniłas wniosek o ubezpieczenie - to jesli ubezpieczenie zostało źle spolisowane i staryfikowane możesz dochodzić odszkodowania z tyułu poniesionych strat z polisy OC agenta. Jesli jest multiiagentem, to taka posiada. Jesli pracuje dla jednej firmy - odpowiada za niego TU.
Przemyśl to sobie. :)

Powrót