praca w Hiszpanii a holenderski numer sofii

• Autor wątku Autor wątku radek84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

radek84

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Jeśli ktoś się orientuje byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedź, a mianowicie: Pracowałem sezonowo w Holandii legalnie. Posiadam numer Sofii obecne to chyba BSN. Chciałem się dowiedzieć czy obowiązuje on w całej Unii czy musze wyrabiać jego odpowiednik w Hiszpanii (chcę tam pracować w tym roku) czyli nr Securiad Social i nr NIE? Pewnie coś namieszałem ale słyszałem kiedyś że holenderski nr Sofii jest ważny w całej UE. Proszę o jakie kolwiek wsakzówki. Pozdrawiam

Witam sam odpowiem sobie na to pytanie :cool:. Znajomy, ktory skończył prawo przyjrzał się sprawie. Jednak musze wyrobić sobie dpwiedni numer w Hiszpanii, czyli w tym przypadku numer NIE, kazde panstwo ma inny numer ientyfikacji podatkowej. A miałem nadzieje że minie mnie wizyta w urzędzie ale niestety.

w Holandii do jest BSN czyli dawne sofi numer, a w Hiszpanii nr NIE. Ani w jednym ani w drugim kraju nie ma problemu z uzyskaniem tego numeru, jest on konieczny do podjecia pracy, zalozenia nr konta bankowego i wielu innych czynnosci administracyjnych. Natomiast Seguridad Social to ubezpieczenie panstwowe, mozesz dodatkowo wykupic prywatna polise ubezpieczeniowa np. w Aresa (tych firm jest cale mnostwo). Majac dodatkowa polise, mozesz korzystac ze swiadczen medycznych, porada lekarska, szpital, badania itp. Dodatkowe ubezpieczenie zdrowotne wykupuja raczej osoby, ktore czesciej choruja i np. sa niezbyt zadowoleni ze sluzby zdrowia panstwowej, w ktorej kolejki przypominaja raczej polska sl.zdrowia.

Powrót