praca w holandii, mieszkanie w niemczech a ciaza

• Autor wątku Autor wątku kamila8787
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamila8787

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
witam. od 3 lat mieszkam i jestem zameldowana w niemczech. od 7 lat pracuje sezonowo /od marca do konca grudnia przy pomidorach/ przez posrednitwo pracy na fazie B w holandii. moj partner pracuje na kontrakcie w niemczech. wlasnie dowiedzialam sie ze jestem w ciazy. nie jestem ubezpieczona ale zamierzam szybko to nadrobic. pytanie brzmi czy i kiedy moge isc na zwolnienie lekarskie, czy naleza mi sie jakies pieniadze od pracodawcy, albo jakies zasilki?? jesli tak to z ktorego kraju z niemiec czy z holandii??? i w jaki sposob moge sie o nie ubiegac??? dodam ze dziecko mam zamiar urodzic w niemczech

Ale gdzie nie jestes ubezpieczona? W zadnym z obu z wymienionych panstw? Przypomne, ze ubezpieczenie zdrowotne jest obowiazkowe zarowno w NL jak i w DE. Jesli oplacasz, w ktoryms z tych dwoch panstw ubezpieczenie, to wystarczy sie zwrocic do ubezpieczalni o wydanie druku E-106, z ktorym nastepnie idziesz do wybranej przez siebie ubezpieczalni w tym drugim kraju, mowisz jak sprawa wyglada i jestes ubezpieczona i tu i tu. I po klopocie.
Zwolnienie z powodu ciazy w Holandii nie przechodzi prawie nigdy. Holendrzy wychodza z zalozenia, ze ciaza to nie choroba i ze do 12 tygodnia wszystko sie moze zdazyc i to normalne. Poinformuj swojego pracodawce, ze jestes w ciazy. Jest on zobowiazany poinformowac UWV (nie zaszkodzi samemu sprawdzic czy dopelnil tego obowiazku, np. dzwoniac do tego UWV). Pracodawca ma tez obowiazek 'dostosowac' twoje obecne stanowisko pracy do faktu, ze jestes w ciazy, czyli np. zapewnic ci krzeselko w miejscu pracy, gdy w normalnych warunkach stalabys przez 8 godzin.
Jesli dostaniesz zwolnienie od niemieckiego ginekologa przekaz je do pracodawcy. Wczesniej lepiej zrobic sobie ksero i w razie czego samemu wyslac do UWV. Zwolnienie lekarskie jest platne 100% tylko w przypadku, gdy dotyczy tejze wlasnie ciazy, czyli jest zagrozona, sa problemy z donoszeniem itp. Jesli natomiast dostarczysz zwolnienie dotyczace innego schorzenia np. od internisty, chirurga lub dentysty, wtedy platne jest mniej (nie jestem teraz pewna czy cos w okolicy 70% czy 87%). Na jakies 2, 3 miesiace przed planowanym porodem nalezy zlozyc w UWV wniosek o urlop macierzynski, ktory w Holandii trwa 16 tygodni i nalezy go rozpoczac na 6 tygodni przed rozwiazaniem (gdy jestes na 'chorobowym' obowiazkowo na 6 tygodni przed) lub 4, 5 tygodni przed, gdy nadal pracujesz (oczywiscie w porozumieniu z pracodawca). Po porodzie natomiast, z racji tego, ze jestes zameldowana w DE i tu zamierzasz urodzic dziecko, przysluguje ci prawo do Elterngeld, ktory wynosi od 300Euro miesiecznie dla niepracujacych do 67% twoich dochodow z ostatniego roku. Elterngeld przysluguje przez pierwszy rok zycia dziecka. Oprocz tego masz rowniez prawo do Kindergeld (184Euro miesiecznie).
Mam nadzieje, ze pomoglam (sama to wlasnie przerabiam ;) )

Ostatnia edycja:
WItam Serdecznie :)

A co w przypadku kiedy pracuje caly czas w Holandii, termin porodu mam na pazdziernik gdzie bede rodzic w Niemczech, Jestem tu ubezpieczona :) pozniej przejde na macierzysnki w Holandii ktory bardzo krotko trwa I nie sadze ze po tym terminie wroce co pracy, wiec bede na bezrobociu. Czy moge wtedy po macierzynskim starac sie o Arbeitlosegeld czy o Elterngeld ? Serdecznie pozdrawiam :)

Ostatnia edycja:
Witam, czy mozesz napisac jak Ci poszlo z zalatwianiem tych wszystkich spraw?? Pozdrawiam

Powrót