Praca w Holandii przez agencje pracy

• Autor wątku Autor wątku roxer08
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

roxer08

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie.
W lipcu razem z kolegami postanowiliśmy wyjechać do pracy w Holandii. Na czysto zarabialiśmy mniej/więcej 90-100 euro tygodniowo (pobierali takie kwoty jak: hotel 47 e + wymuszone 20 e za obiadu, 26 e ubezpiecznie, 25 euro transport do pracy. Moje pytanie jest takie. Czy możemy się ubiegać o zwrot częściowych pieniędzy np. za ubezpieczenie czy hotel.

Następne pytanie jest takie. Skoro wiem, że firmy placą agencji za transport choć nie mam na to dowodów (stały pracownik jednej z firm mi to powiedział) i na dodatek potrącają nam nasze pieniądze to czy można jakoś to odzyskać?

Dziękuję i pozdrawiam.

Niestety nic nie zrobicie. Większość firm w Holandii zwraca pracownikowi za dojazd do pracy. Ale zazwyczaj tę kasę zgarnia biuro pośredniczące, potrącając jednocześnie pracownikowi za transport do pracy. Głupie i niesprawiedliwe, wiem. Sama przez to przechodziłam, jedynym wyjściem była wyprowadzka na swoje mieszkanie.

Możesz wystąpić do urzędu podatkowego z wnioskiem o wyrównanie dodatku zdrowotnego tzw. zorgtoeslag. Jednak sprawdź czy przypadkowo nie jest on już pobierany przez Twojego pracodawcę /takie wypadki już się zdarzały/. Ten dodatek należy się dla Ciebie.
Termin złożenia wniosku o dodatek zdrowotny za 2013 r. do 31.08.2014 r.

Powrót