Praca w Niemczech a alimenty w Polsce...

• Autor wątku Autor wątku Cyber110
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Cyber110

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Pokrótce opiszę moją sytuację. Jestem studentem i obywatelem Polski gdzie dostaje z zasiłku alimentacyjnego, groszowe alimenty w wysokości 300zł. Moja mama jest na najniższej rencie i jestem zmuszony szukać pracy za granicą u jej przyjaciela w Niemczech. Problem w tym, że żaden pracodawca nie chce mnie zatrudnić nieoficjalnie i oczekują oficjalnej "kraty pracownika". Czy po założeniu takiej karty i ew. przekroczeniu dochodu 400e,a tym samym odprowadzeniu podatku w Niemczech, pracodawca zgłosi Polskim urzędom to iż pracuje i ujawni wysokość mojego dochodu? Czy też nie i nie jestem zobowiązany do podwójnego rozliczenia?! Pozdrawiam i bardzo proszę o szybkie wyjaśnienie tej sytuacji! Z góry dziękuje!
Tom'y

Obowiązek informowania o powiększonych dochodach ciąży na beneficjencie zasiłku alimentacyjnego (art. 9, ust. 4 ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów).

Czyli mam rozumieć, że to nie jest sprawdzane przez instytucje państwowe(Polskie) odgórnie? Powinienem to zgłosić lecz jeśli tego nie zrobię to grozą mi wyrzuty sumienia z "okradania" MOPSU? =/:?:

Te wyrzuty sumienia są zagrożone karą pozbawienia wolności do lat 3 za składanie fałszywych oświadczeń, oraz obowiązkiem zwrotu nienależnego świadczenia.

Powrót