Praca w Niemczech a BRAK Steure-Identyfikationsnummer

• Autor wątku Autor wątku hanysek843
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hanysek843

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Pracuję w Niemczech od Października 2013 w byłych DDRach, przy granicy z Polską. od tamtej pory nie dostałem do dnia dzisiejszego Steuer-identyfikationsnummer. Moja narzeczona jest ze Świnoujścia i podjęła pracę u mnie w zakładzie w kwietniu 2014r i po miesiącu bez składania jakich kolwiek wniosków takowy numer dostała. Ja w Lipcu 2014 jechałem ekstra do Finanzamtu do Greifswaldu z kolegami złożyć wnioski, okazało się że można je było znaleźć w internecie i samemu je wysłać. Więc zabraliśmy wnioski i szefowa je wysłała, koledzy numery dostali a ja nie...w styczniu 2014 roku nie dostałem rozliczenia tylko dokument: Meldebescheinigung zur Sozialversicherung. Szefową już od dłuższego czasu proszę o wyjaśnienie tego, za każdym razem twierdzi że nie potrafi mi pomóc... proszę o poradę.. Czy mam osobiście jechać do Finanzamtu i to wyjaśnić.. też nie wiem czy mam z czego się rozliczać?? bo nie wiem ile trzeba mieć zarobku za rok żeby coś dostać..

Pflichtveranlagung składa się w Finanzamt do końca maja.
Na podatnika, który w terminie nie złożył deklaracji podatkowej, nakłada się karę finansową w postaci dopłaty za spóźnienie. Zgodnie z § 152 ust. 2 zdanie 1 ustawy AO kara za niezłożenie rocznego zeznania podatkowego w Niemczech w terminie określonym niemiecką ustawą może stanowić równowartość 10% należnego podatku i równowartość 25.000 EURO.
hanysek843 napisał:
Czy mam osobiście jechać do Finanzamtu
Tam nie pomogą z Steuer-Identifikationsnummer. Trzeba pismo wysłać do Federalnego Centralnego Urzędu Podatkowego w sprawie ID-Nr. Mógł zostać nadany, ale nie dotrzeć do podatnika.
Meldebescheinigung zur Sozialversicherung to rejestracja w niemieckim zusie.

to wiem ze musze sie rozliczyc do konca maja...ale bez tego numeru nic nie zrobie..a jakie pismo mam wyslac zebym mogl dostac ten numer? dziękuję za odp:D

Dziękuję Ci za pomoc:D i jak to złożę to na pewno dostanę ten numer?? czy znowu z niewiadomo jakiego powodu dalej go nie uzyskam?

Dowiaduj się bezpośrednio w Federalnym Centralnym Urzędzie Podatkowym. Poniżej zostawię Ci kontakt. Jakby były problemy to ich atakuj. Z reguły Bonn wyrabia się w te 30 dni.

Bundeszentralamt für Steuern
Hauptdienstsitz Bonn-Beuel
An der Küppe 1
53225 Bonn
Telefon: 0228 406-1240
Montag - Freitag 08:00 - 16:00 Uhr
Aus dem Ausland: +49 228 406-1240 jakbyś dzwonił z Polski.

ale tam nie ma gdzie zaznaczyc z jakiego kraju... napisałem za miejscowoscia, POLEN . mam nadzieję że to wystarczy, a poza tym o co chodzi z tymi tytulami szlacheckimi??:help:

Jutro to z szefowa ogarnę :D dzieki jeszcze raz za poradę:)

Jak nie posiadasz to nie wypełniasz. Proste.
Niemcy lubią te Grafy, Barony, Doktory itp.

Obawiam się, że adres musi być niemiecki. Nigdy żaden urząd niemiecki nic do Polski mi nie wysyłał. Najlepiej tam zadzwonić i się dowiedzieć u źródła.

No więc szefowa dzisiaj dzwoniła do biura rachunkowego w sprawie mojego dokumentu który dostałem "Meldebescheinigung zur Sozialversicherung" powiedziała mi tylko że muszę coś zgłosić tam. dałęm jej numer telefonu tam do Bonn i powiedziałą że już nikt tam nie odbiera..a tak po prawdzie to koleżanka z pracy mi powiedziała że szefowa zawsze miała coś w papierach pomyli..i podejrzewam że jak mnie zatrudniali to coś musiała poknocić a ja teraz mam problem...w sumie tak bywało za każdym razem z numerami konta od moich kolegów z pracy że pomyliła swift czy sam numer. Ale tu chodzi o to że nie wiem co zrobić..w Poniedziałek zadzwonię tam i spróbuję się czegoś dowiedzieć..ale mój niemiecki nie do końca jest dobry..ale jak sam sobie tego nie ogarnę to raczej nic z tego nie będzie...

No ja tutaj niestety nie mogę podać namiarów na nic innego jak urząd.
Jeśli w urzędzie nie uda się porozumieć to trzeba spróbować inaczej, ale ja niestety już w tym nie mogę pomóc.
Ewentualnie mogę podać kontakt do Ambasady, ale oni w tym pewnie nie pomogą, gdyż takich porad z reguły placówka dyplomatyczna nie udziela.
Może ktoś ze znajomych albo rodziny zna niemiecki i pomoże w rozmowie telefonicznej?
Jak będzie problem dalej to proszę pytać, a dam link do formularza międzynarodowego w BZST. Może ktoś odpowie na zgłoszenie po polsku. Tam też można podać polski adres. Ale to ogólny formularz kontaktowy z Urzędem.
Pozdrawiam.

czytam w goglach coraz więcej i się uświadamiam coraz bardziej że to niedbałość mojej szefowej.. moja narzeczona dostała ID po niecałym miesiącu od zatrudnienia, dodam że jesteśmy pracownikami przygranicznymi. a wzeszłym roku nie zwróciłem uwagi na to że te Meldebescheinigung zur Sozialversicherung to jest pismo które mówi mi że coś jest nie tak..wysłałem to znajomej w niemczech ktora rozlicza podatki to mi tylko powiedziałą że za 2013 rok za krótko pracowałem i mi sie nie opłaca rozliczać, a nic nie wspominała że nie mam ID i że go muszę wyrobić.. ciągle byłem uświadomiony że wszystko jest w porządku..

Powrót