Praca w niemczech, a wypadek w polsce

• Autor wątku Autor wątku ania100210
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ania100210

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
mam pewien problem. Od 2 lat pracuje w Niemczech, gdzie moj szef jest Polakiem.;) Na poczatku Kwietnia przyjechalem na urlop do polski, 2 tygodnie pozniej mialem wypadek samochodowy ( samochod do kasacji) Bylem w szpitalu na badaniach i okazalo sie ze musze miec karte europejska, po kilku dniach szef mi ja przeslal, ale to nie wszystko... W niemczech bylem zameldowany i ubezpieczony. Po wypadku poszedlem na chorobowe (L4) wyslalem faxem. Jestem juz ponad miesiac na zwolnieniu i teraz gdy dzownilem do ubezpieczalni niemieckiej okazalo sie, ze 2 dni po wypadku szef mnie wyrejestrowal. I jak to teraz wyglada z moim odszkodowaniem czy mial takie prawo??? pomozcie

Szef płaci przez 6 tygodni wynagrodzenie chorobowe (Entgeltfortzahlung im Krankheitsfall), potem kasa chorych płaci zasiłek chorobowy (Krankengeld). Jeżeli masz zaświadczenie o niezdolności do pracy wystawione przez polskiego lekarza, sam zgłoś niezdolność do pracy w kasie i wyślij zaświadczenie. Niemieccy lekarze automatycznie powiadamiają kasę, polscy nie. Tak długo jak jesteś zatrudniony, szef musi opłacać Twoje składki i nie może Cię po prostu wyrejestrować z kasy chorych. Choroba nie jest też powodem do rozwiązania stosunku pracy bez dochowania okresu wypowiedzenia.

dziekuje za odpowiedz, przyda mi sie, tylko ze w ubezpieczalni juz mi powiedzieli ze jestem zarejestrowany jako pracownik, ale bez ubezpieczenia, gdyz moj pracodwaca mnie wyrejestowal kilka dni po wypadku. i Sam mnie o tym nie poinformowal..

Ja L4 wyslalem do Niemiec dopiero po tygodniu gdyz musialem czekac na karte europejska, ktorej szef mi nie raczyl jej wczesniej wyslac. No i zeby bylo jasne .. MOJE L4 kazal wyslac sobie, a nie do ubezpieczalni.. czy on poprostu ze mna w kulki lecial?? Nie wiem co mam robic, bo jezyka za bardzo nie znam, a dopiero jutro jade do niemiec po moim "chorobowym"

Powrót