Praca w Niemczech a zwolnienie lekarskie w Polsce

• Autor wątku Autor wątku gabriela26
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gabriela26

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam!
Może będę sie powtarzać, ale jakoś nigdzie nie mogę znaleźc aktualnych informacji dotyczących mojego problemu.:(
Mój mąż pracuje od września 2012 roku Niemczech. Obecnie przebywa na urlopie w Polsce. Wczoraj złamał dość poważnie nogę i otrzymał zwolnienie lekarskie. W związku z tym mam pytanie: gdzie należy wysłać to zwolnienie do pracodawcy czy poprzez ZUS do ubezpieczyciela w Niemczech? Poza tym obawiamy się, że pracodawca może go zwolnić...Czy może to zrobić podczas choroby męża, na zwolnieniu lekarskim? co wtedy bedzie musial zrobic? bo tego sie obawiamy, bo nie ma jeszcze roku pracy w Niemczech? jakie informacje muszą być zawarte na zwolnieniu lekarskim, ponoć to musi być NIP PRACODAWCY TYLKO W WERSJI NIEMIECKIEJ, jak nazywa sie po niemiecku ten NIP i z ilu cyfr się sklada?
I jeszcze jedno. Mąż podał na zwolnieniu lekarskim mój adres zamieszkania, bo mieszkamy razem ale ma meldunek w innym mieście ze względu na prawo własności mieszkania... czy może tak zostawić czy musi to poprawić? a może na L-4 musi być adres z niemieckiego meldunku z mieszkania służbowego?
Proszę o szybką odpowiedź

Witam. niedawno przechodziłam te same problemy co Państwo. Otóż zwolnienie lekarskie należy dostarczyć do ubezpieczalni niemieckiej ( w moim przypadku było to AOK) ale również kopie do pracodawcy.Czy Pani mąż jest na kontrakcie i okresie próbnym? pytam bo to bardzo istotne w tej sprawie. jezeli mąż przepracował 6 miesiecy ciągłości to pracodawca niemiecki nie ma prawa go zwolnić tym bardziej gdy mąż jest na zwolnieniu lekarskim. Nie musi być zadnego NIPu. Zwolnienie lekarskie jest w Polsce wypisywane tylko i wyłacznie na polskie adresy,żaden lekarz w Pl nie wystawi na zagraniczny Adres. Prosze sie nie marwić maż na zwolnieniu jest pod ochrona . ( bylam w identycznej sytuacji, ale gdy dali zwolnienie złożyłam sprawe do śadu pracy w De i wygrałam z odszkodowaniem :lol: ) Proszę o pilnowanie dat zwolnień wrazie gdyby zwolnienie miało sie skończyć a miałoby być przedłuzane. niestety niemieckie ubezpieczalnie sa na to bardzowrażliwe.
Pozdrawaim

Witam i dziękuję za odpowiedź. Mąż już nie jest na okresie próbnym. Okres próbny trwał pół roku. Jest na umowie o prace,w firmie niemieckiej. Zwolnienie na pewno będzie przedłużone na kontroli lekarskiej.
Pozdrawiam.

Także proszę sie nie bać że meza zwolnią bo nie zrobią tego prawo go chroni.
co do zwolnien przypominam aby pilnować terminu zkaonczenia i przedłużeń tzn że jeśli zwolnienie kończy sie np.30.06 to przedłużenie zwolnienia powinno nastąpić również 30.06

Prosze nie powtarzach MITOW, ze "prawo broni osob na zwolnieniu lekarskim"!

To ze w twoim indywidualnym przypadku sad ci przyznal racje, wcale nie znaczy, ze w Niemczech nie mozna zwolnicy generalnie z pracy osoby na zwolnieniu lekarskim.

Na co drugiej stronie adwokatow-specjalistow od prawa pracy sa wyrazne informacje, ze w Niemczech nie ma przepisow zabraniajacych zwolnic pracownika z pracy przebywajacego na zwolnieniu lekarskim. Ale trzeba dopelnic kilku wymogow formalnych, widocznie twoj pracodawca tutaj cos przegapil, dlatego sad ci przyznal racje. Ale pracodawca, ktory ma dobrego radce prawnego moze to zrobic bez klopotow

Zostałam zatrudniona w Niemczech na okres próbny od 9.12.2013 r. do 14.01.2014 r. Po przepracowaniu dwóch tygodni poszłam na chorobowe w Polsce. Do chwili obecnej jestem na zwolnieniu lekarskim. Czy firma w Niemczech może mi nie wypłacić chorobowego? I czy może zwolnić mnie w trakcie zwolnienia lekarskiego?

Zwolnienie lekarskie w Niemczech, w przeciwienstwie do Polski, nie jest przeszkoda w legalnym zwolnieniu pracownika z pracy, a na okresie probnym mozna to i tak zrobic bez podawania powodow.

Od dawna szukam odpowiedzi na kilka dręczących mnie pytań. Może ktoś z Was może mi pomóc ?
1. Pracownik polskiej firmy zatrudniony w Niemczech (niemiecki meldunek, ubezpieczenie AOK). Podczas urlopu w Polsce uzyskał zwolnienie lekarskie z adnotacją "może chodzić".
Czy to oznacza, że powinien wrócić do Niemiec i tu się dalej leczyć ?
Czy w przypadku odmowy powrotu do Niemiec pracodawca może go zwolnić z pracy ?
2. Pracownik otrzymał zwolnienie chorobowe w Niemczech i na drugi dzień wyjechał do Polski bez zgody niemieckiego lekarza. Czy pracodawca może uznać, że pracownik wyzdrowiał i zażądać natychmiastowego powrotu do pracy ( nie wypłacać chorobowego).
Co w sytuacji kiedy pracownik przesyła nowe zwolnienia lekarskie z Polski ?
Będę wdzięczny za szybką odpowiedz :)

Powrót