praca w Niemczech i podatki

• Autor wątku Autor wątku kropka46
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kropka46

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam - jestem po rozwodzie i wychowuję dziecko. Mój byly mąż w Polsce mieszka w innym mieście, interesuje się dzieckem tylko jeżeli chodzi o płacenie alimentów i to niekoniecznie terminowo. Teraz wyjechal do pracy do Niemiec. Prawdopodobnie ma tam pracować legalnie i płacić podatki. Mam pytanie: czy możliwe jest że tam wysokość podatku zależy od tego czy ma dziecko czy nie? Jakie są warunki? Czy adres dziecka nie musi być taki sam jak jego? Co znaczy w niemieckim prawie mieć na wychowaniu dziecko? No i czy może się starać o jakiś zasiłek i ja o tym mogę nie wiedzieć. A jeżeli juz czy mogę jakoś sprawdzić i gdzie. mam nadzięję że sprecyzowałam jasno pytanie.
Z gory dziękuję za odpowiedź.

W jego przypadku to bez znaczenia, poniewaz dziecko wychowujesz Ty.On bedzie na Steuerklasse1 (Steuerklasse 1 )
Adres nie musi byc taki jak ojca,bo niby dlaczego...
Jezeli staral by sie o zasilek na dziecko , to bys musiala podpisac papier.Jest to ,jednoznaczne z tym,ze byla bys poinformowanaq o takim zdazeniu.
Na inne pytanie nie znam odpowiedzi :)
Pozdrawiam

Witam!!
Mam pytanie mąż od czerwca ub roku pracował w Niemczech na tzw. aneks eksportowy, czyli polska firma delegowała go pracy w Niemczech na tamtych warunkach. Powiedziano mu w naszej firmie że od czerwca będzie musiał się rozliczyć z Niemcami . Proszę powiedzcie mi jak to ma wyglądać i czy jest to prawdą?:)

Rozliczenie w Niemczech "nie boli", a wrecz przeciwnie, najczesciej dzieki temu mozna odzyskac prawie caly zaplacony w Niemczech podatek od plac. Na podstawie zawartych informacji nie jest mozliwe rozstrzygniecie, czy trzeba sie rozliczyc w Niemczech. Jezeli maz ma dokument zastepujacy dawniej (do roku 2010) wydawana karte podatkowa (Ersatzbescheinigung) to powinien sie rozliczyc (bo sie oplaca). Jezeli ma 3 grupe podatkowa to musi sie rozliczyc w Niemczech. Najpierw nalezy rozliczyc sie w Polsce z dochodow polskich. Potem rozliczamy sie w Niemczech z dochodow niemieckich z uwzgledniniem dochodow polskich. Najlepiej rozliczyc sie wspolnie. Wtedy kwota wolna od podatku wynosi 16.008 euro. Jak uwzgledni sie kwoty wolne na dzieci i fakt prowadzenia podwojnego gospodarstwa domowego , itp. to najczesciej dostaje sie zwrot podatku. Robienie rozliczenia w Polsce przez polska firme jest najczesciej duzo drozsze.

Mam pytanie czy mieszkając w Meinnheim mogę złożyć rozliczenie podatku w Kolonii.

Teoretycznie tak. Finanazamt Köln powinien przeslac zeznanie do wlasciwego (wg. miejsca zamieszkania) Finanzamtu. Na skladajacym zeznanie spoczywa obowiazek terminowego zlozenia deklaracji podatkowej. Zlozenie deklaracji w innym urzedzie nie zapewnia tego. Nie mamy wplywu na to kiedy Finanzamt Köln wysle "Einkommensteuererklärung" do Mannheim.
Po co tyle zachodu. Lepiej zlozyc deklaracje we wlasciwym urzedzie.

Bardzo dziękuje eets za pomoc. Mąż dostał jakieś zaświadczenie o ubezpieczeniu w innym kraju z urzędu skarbowego w Polsce zrestytuowanego A1 i nie wiem co to oznacza. Czy to opłaca się rozliczać czy nie ? pozdrawiam

Powrót