Praca w Niemczech na własnej działalności.

• Autor wątku Autor wątku Spider_77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Spider_77

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.
Chciałbym otworzyć własną działalność w Niemczech, ale nie mam żadnych konkretnych informacji jak to powinno wyglądać. Z zawodu jestem Elektrykiem, pracuję w tym zawodzie i dalej też planuję, chciałbym tylko pracować na własną rękę, ale pod niemiecką firmę która ma odpowiednie papiery do wykonywania prac i która później będzie też odbierać i zaświadczać za usługi które wykonam.

Jak to wygląda pod względem podatków w niemczech, z jakimi kosztami muszę się liczyć mając firmę?

Jak sprawa z ubezpieczeniem bo słyszałem, ze tutaj jest one konieczne i najlepiej też tutejsze, np. AOK.

Przypuszczam, że nie będę mógł otworzyć tutaj typowo elektrycznej firmy bo mam tylko Polskie świadectwo czeladnicze i uprawnienia do 1KV(chyba że się mylę), zatem jaką firmę tutaj najlepiej otworzyć abym nie musiał starać się najpierw o żadne papiery majstra w niemczech?

Czy jest jakiś próg geldu który jak zarobię to np. będę musiał przejść od razu na wyższy próg podatkowy?

Fajnie by było gdyby znalazła się też jakaś osoba już z doświadczeniem w tym kierunku. :)

Będę wdzięczny za pomoc ;)

Powrót