Praca w Niemczech równolegle z działalnością w Polsce

• Autor wątku Autor wątku patrish
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

patrish

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam wszystkich

Bardzo prawdopodobne że znajdę się w najbliższej przyszłości w sytuacji w której będę zatrudniony na umowie o pracę w niemieckiej spółce gmbh (pełen etat, lub część) oraz równolegle będę prowadził działalność gospodarczą w Polsce (usługi programistyczne - czasem na miejscu w Polsce czasem zdalne z Niemiec). Sens finansowy ma dla mnie taka sytuacje jedynie wówczas gdy będę od usług polskich odprowadzał podatki w Polsce.
Interesuje mnie odpowiedź na następujące pytania :
1) czy takie połączenie jest możliwe ?
2) jeśli jest możliwe, gdzie następuje rozliczenie podatkowe i w jakiej wysokości ?
3) jakie ewentualnie warunki są konieczne do spełnienia żeby podatki opłacać oddzielnie w Niemczech (od niemieckich zarobków) i w Polsce (od Polskich zarobków)?

Z góry dzięki za pomoc.

Jeżeli usługi programistyczne są bardziej związane z Twoją polską siedzibą firmy, możesz je rozliczać w Polsce. Taki związek może powstać, bo przyjmujesz klientów w polskim biurze, Twoja strona internetowa jest skierowana na polski rynek, faktycznie programujesz w Polsce. Polski urząd skarbowy chętnie opodatkuje Twoje polskie dochody, to raczej wobec niemieckiego będziesz musiał tłumaczyć się, dlaczego jakiś dochód zaliczasz do polskiej działalności, nie do niemieckiej.

Próbowałem przyłożyć do swojej sytuacji umowę o unikaniu podwójnego opodatkowania. I zgodnie z nią o ile rozumiem powinienem płacić wszystkie podatki tam gdzie mam "centrum interesów życiowych" które jest dość pokrętnie definiowane. Uważasz że przy rozsądnej argumentacji że usługi są zupełnie nie zależne i na różne rynki można wybronić płacenie podatków oddzielnie ? Jak wtedy wygląda zeznanie podatkowe ? Gdzie i z czego trzeba się spowiadać ?

Zyski z pracy najemnej podlegają opodatkowaniu zgodnie z art. 15 umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania – w naszym przypadku bez wątpliwości w Niemczech.

Zyski przedsiębiorstw/wolnych zawodów podlegają opodatkowaniu w państwie siedziby/stałej placówki (art. 7 i 14 umowy).

I tu właśnie trzeba odpowiedzieć na pytanie, czy Twoje usługi programistyczne stanowią zysk Twojej polskiej siedziby (placówki, jeżeli takie usługi zalicza się do wolnych zawodów, tego nie wiem).

Jeżeli tak, to będziesz robił dwa zeznania podatkowe. W Niemczech podajesz zarówno niemieckie jak i polskie zyski, podatek płacisz jedynie od niemieckich, ale przy obliczeniu wysokości stawki zostaną uwzględnione Twoje polskie zyski.

Jeżeli w Polsce wybrałeś 19%-liniowy podatek, to chyba nawet nie będziesz musiał podawać swoich niemieckich zysków. Płacisz i tak zawsze jedynie 19 % od polskich.

Jeśli jest tak jak mówisz to jestem w domu, dzięki. Wybieram się na rozmowę z niemieckim Steuerberater-em, podzielę się rezultatem po fakcie.

Witam!
Odświeżam stary temat, który już wiele razy był wałkowany.
Poprzedni post jest sprzed 5 lat i chciałbym odświeżyć i potwierdzić fakty.

Pracuję na etacie w Niemieckiej firmie od pół roku i chciałbym założyć działalność gospodarczą w Polsce.

W Niemczech jestem zameldowany, mam konto bankowe także niemieckie.

Bardzo proszę o odpowiedź na poniższe pytania bądź potwierdzenie :)
1. Zakładając działalność gospodarczą w PL nie płacę ZUS-u. Zatem na etapie zakładania działalności muszę się wyrejestrować z ZUS-u. Potrzebuję do tego: ZUS ZWUA (kod 600), oświadczenie o wyrejestrowaniu (zawieram info, że pracuję na umowę o pracę w Niemczech) oraz druk A-1, który powinienem dostać od niemieckiego odpowiednika ZUS-u. Czy tak?
2. Pytanie o A-1 z niemieckiego odpowiednika ZUS-u. Czy muszę samodzielnie ubiegać się o wystawienie takiego dokumentu czy ZUS sam to załatwia?
3. Podatki. Z powyższych wypowiedzi wynika, że za zarobki na etacie zapłacę w Niemieckim US a za zarobki z działalności gospodarczej w Polsce, tak?
4. Rozliczając się z Niemieckim US muszę wykazać zarobki z DG w PL i odwrotnie, w Polskim US zarobki z etatu w Niemczech, tak?
5. Działalność prawdopodobnie założę "ryczałtową". Zatem rozliczam się ze stałej, niezmiennej stawki procentowej ryczałtu (w moim przypadku chyba 8,5% - opracowanie dokumentacji projektowej). Czy zatem muszę wykazać zarobki z etatu i czy wpłyną one na wysokość podatku dochodowego?
6. Podobnie w drugą stronę - w Niemieckim US muszę wykazać zarobki z PL i czy wpłyną one na wysokość podatku dochodowego?
7. W Polskim US chcę rozliczać sie kwartalnie - zatem rozliczam się w zysków w Polsce a ewentualnie na koniec roku wskazuję zyski z Niemczech?

Chyba ująłem wszystkie moje niejasności i pytania. Bardzo proszę o wypowiedzenie się na powyższe pytania.

Dziękuję i pozdrawiam! :)

Powrót